10 supertips voor filmen met je smartphone image
Marieke2802

10 supertips voor filmen met je smartphone

Je wil een mooie film van jouw reis maken, maar je kan het helaas niet permitteren om een peperdure camera te kopen. Of misschien wil je wel gewoon reizen zonder zo’n zwaar ding. Hoe pak je het dan goed aan, een film op je smartphone? Met deze tips ben jij straks een pro in filmen met je mobiel.

Deze jonge monniken vinden een smarphone maar wat interessant! (Foto: Columbus Reisreporter Miek)



1. Film horizontaal



Meestal hou je je mobiel verticaal vast, maar voor filmpjes is het aan te raden je mobiel horizontaal te gebruiken. Dit zorgt voor een breder beeldoppervlakte. Op die manier zie je tijdens het afspelen geen irritante zwarte balk aan de zijkant in jouw filmpje.



2. Licht is je vriend of je vijand



De hoeveelheid licht tijdens het fotograferen en filmen is erg belangrijk. Let daarom goed op de lichtinval en gebruik het in je voordeel. Er is vaak te veel licht in de felle zon of te weinig in de schaduw of tijdens schemering.



3. Kies je focus



Net als tijdens het fotograferen kan je tijdens het filmen je camera scherpstellen op jouw smartphone. Dit doe je door op het scherm te tikken. Doe dit altijd, want het maakt je filmpje een stuk scherper.



4. Zet je telefoon op vliegmodus



Echt een heel belangrijke tip: zet je mobiel even op vliegmodus!  Dit om te voorkomen dat je in je video de irritante geluiden van WhatsApp en mails hoort. Een extra voordeel van de vliegtuigmodus is dat je batterij van je mobiel langer meegaat.



Ook in Birma is het mobieltijdperk ingegaan (Foto: Columbus Reisreporter reysigers)



5. Wissel af



Als je een leuk filmpje wil maken, raden wij je aan zoveel mogelijk af te wisselen. Film dus niet alleen van ver weg, maar ook van dichtbij of vanuit een geheel ander perspectief. Zorg dat je de kijker blijft boeien.



6. …maar doe het wel rustig



Wel moet je ervoor zorgen dat die afwisseling rustig verloopt. Als de beweging te snel is kijkt het filmpje niet zo prettig. Dat wil je natuurlijk niet hebben.



7. Gebruik een app



Maak met behulp van een app in een handomdraai een leuke compilatie van jouw te gekke reis. De Splice-app is gratis te downloaden en perfect voor het bewerken van je filmpje. Voeg gemakkelijk tekst, filters en geluid toe.



Opvallend hoe deze vrouw in Ethiopië nog traditioneel gekleed is, maar het mobieltje toch haar interesse heeft (Foto: Columbus Reisreporter travelbag)



8. Geluid



Wil je graag het geluid goed houden in je filmpje? Zorg dan voor helder geluid tijdens het filmen. Er zijn zelfs microfoons te koop die je kan aansluiten op je mobiel. Als jouw filmpje verschrikkelijke kraakgeluiden bevat, doe je er toch beter aan een muziekje eronder te zetten met behulp van bijvoorbeeld de Splice-app.



9. Maak een verhaal



Het maakt eigenlijk niet uit hoe lang of hoe kort je filmpje is. Als je filmpje maar een begin, een middenstuk en een einde heeft. Hou die verdeling in balans. Zorg dat je een verhaal maakt van je filmpje. Dit maakt het een stuk logischer en boeiender om te kijken.



10. Knip en plak



Het is misschien vanzelfsprekend, maar zorg er toch voor dat je in jouw compilatie alleen je de beste filmpjes vertoont en de rommelige delen weglaat. Zo hou je de kijker enthousiast. Ook het knip- en plakwerk kan je doen met een montage app.