Voordeeltje met nadeeltje image
Patries

Voordeeltje met nadeeltje

The best things in life are free. En als de beste dingen in het leven gratis zijn, dan staat op de tweede plaats alles wat bijna gratis is.



Lachen is gratis! Foto: Tom van der Lee



Jaren geleden boekten mijn toenmalige vriend en ik een last-minute naar het Griekse eiland Zakynthos. Het was een superaanbieding: vlucht plus hotel direct aan het strand. Er zat één nadeeltje aan − het hotel lag aan het strand van het plaatsje Laganas. Iedereen die weleens op Zakynthos is geweest weet te vertellen dat Laganas het strand is van de tot-diep-in-de-nacht-disco’s met veel te harde muziek en idem bezoekers. 
We boekten. 
Onze vermoedens werden bevestigd: het hotel zat boven een restaurant-en-discocombi.




Maar so far, so good. We wilden nu eenmaal direct vertrekken en profiteren van de goedkope vlucht én de reisleider die ons ophaalde van het vliegveld en ons per bus bij het hotel afzette. De reis was nu al financieel zo aantrekkelijk dat we hadden besloten geen gebruik van het hotel te maken.
Het liep iets anders. De maaltijd die tijdens onze vlucht werd geserveerd gooide roet in het eten. Het bleek na die maaltijd een onmogelijke taak om rechtop te blijven staan zonder om te komen van de pijn of over te geven. Laat staan de vrijheid tegemoet te rijden op een huurbrommertje, zoals we van plan waren.




Twee nachten brachten we door in het lawaaiige hotel, in de stank van het onderliggende restaurant. Geen pretje als je doodziek bent. Maar na twee nachten voelden we ons weer helemaal goed. We huurden de brommertjes en hadden een heerlijke vakantie met overnachtingen her en der op het eiland. 
Nederlanders als we zijn, hadden we geen moment spijt. Dit was immers een fantastische vakantiedeal. En geen volk ter wereld heeft volgens mij zo veel plezier als ze ergens een voordeeltje uit kunnen slaan. We gaan het liefst twee of drie keer goedkoop weg dan één keer duur. En uiteraard willen we nog de leukste en beste ervaringen hebben. 
Je zou ook kunnen zeggen dat wij Nederlanders als geen ander weten: The best things in life are free. En als de beste dingen in het leven gratis zijn, dan staat op de tweede plaats alles wat bijna gratis is. =