De grootste reisgeheimen van Catalonië image
Lkoedam

De grootste reisgeheimen van Catalonië

Het ware Catalonië, met duizelingwekkende ravijnen, gierenvalleien en slaperige dorpjes, kost een treinretourtje binnenland.

Met de Trein der Meren kom je uit bij de Spaanse Pyreneeën. Foto: Tom van der Leij
Met de Trein der Meren kom je uit bij de Spaanse Pyreneeën. Foto: Tom van der Leij (© Columbus Travel 2015)


De meeste bezoekers van Catalonië zijn niet weg te slaan uit Barcelona en de al even verleidelijke costa’s. Met als gevolg dat het achterland van de Spaanse provincie – waar heel België met gemak in past – voor het oog van de wereld verborgen blijft. Een groot deel van die enorme lap grond is bestemd voor weinig inspirerende landbouw, maar als je weet waar je het zoeken moet, wachten imposante bergen, weggestopte kloosters en authentieke Catalaanse cultuur zoals die aan de mondaine kust allang is verdwenen.



Trein der Meren



De ideale manier om een tipje van de sluier op te lichten is de Tren dels Llacs, de Trein der Meren, die van de provinciestad Lleida naar het noordelijker gelegen plaatsje La Pobla de Segur voert. De verbinding is ongeveer negentig kilometer, een afstand die prima binnen een kleine twee uur is af te leggen. Maar eigenlijk zou je voor vrijwel elke halte – er zijn er in totaal zeventien – een dag de tijd moeten nemen. Puur om te genieten.



Catalaanse cultuur en keuken



Naast de meren waarnaar de trein is vernoemd, wordt de route gekenmerkt door slaperige maar sfeervolle plaatsjes als Vallfogona de Balaguer en Guàrdia de Tremp. Hier kun je jezelf onderdompelen in de Catalaanse cultuur en keuken en voor een schappelijk prijsje – gemiddeld 35 euro per nacht – blijven slapen in een pensionnetje om vervolgens het natuurschoon van de regio te verkennen. Hoe noordelijker – want dichter bij de Pyreneeën – je komt, hoe ruiger het landschap.



Hanggliden in de Gierenvallei



Een uitschieter is de Serra del Montsec, een gebergte even ten zuiden van de Pyreneeën, waar je met gemak dagenlang kunt hiken. Of nog beter, ga een middagje hanggliden in de ‘gierenvallei’ nabij het middeleeuwse plaatsje Guàrdia de Tremp. Ronduit spectaculair is de veel moeilijker bereikbare Congost de Mont-Rebei, een diepe kloof uitgesleten door de rivier de Noguera Ribagorça. Met afgronden van soms bijna 100 meter diep en rotswanden die tot een hoogte van 1300 meter recht uit het water opstijgen.



Reizen met een stoomlocomotief



Toeristisch maar leuk als je met het gezin op pad bent is La Garrafeta, een stoomlocomotief die van tijd tot tijd op het traject wordt ingezet. Een rit met deze historische trein moet je ruim van tevoren inplannen, maar voor de rest is alles aan de Tren dels Llacs pure improvisatie. ‘Vergeet niet aan het treinpersoneel te vragen om op haltes te stoppen’, waarschuwt Maribel Olivé, Catalaanse en fervent treinreiziger. ‘Het wil nog weleens voorkomen dat de bemanning de treinhaltes voorbijrijdt als er geen mensen op het perron staan te wachten of als niemand aangeeft dat hij wil uitstappen. Dit is en blijft Spanje!’ www.trendelsllacs.cat


Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)