Wandeltochten in Europa image
Ivo

Wandeltochten in Europa

Als Europeanen mogen we onze handen dichtknijpen: de mooiste natuur ligt op loopafstand. Maar hoe treed je buiten de gebaande paden op populaire outdoorbestemmingen als de Alpen, Portugal en IJsland? Jonathan Vandevoorde, een doorgewinterde bergwandelgids en natuurfotograaf, deelt zijn favoriete zomerse trektochten.

Venediger Höhenweg, Oostenrijk



Met zicht op sneeuw en ijs



In de Alpen vind je veel zogenaamde Höhenwege, smalle paden die langs een bergflank slingeren en daarbij ongeveer op gelijke hoogte blijven. Achter elke bocht word je getrakteerd op een uitzicht met wow!-garantie. Je komt er, naast af en toe een herder, alleen echte bergwandelaars tegen. Alleen al de route bereiken vergt een zekere inspanning – een klim omhoog – en als er geen kabelbaan voorhanden is, ben je op zo’n ‘hoogteweg’ altijd in select gezelschap.



Zo ook de Venediger Höhenweg in Oost-Tirol. Het hele traject beslaat acht etappes, waarbij je dertien berghutten passeert. Je bevindt je in het meest vergletsjerde deel van de Oost-Alpen, het massief van de Groβvenediger (3664 m). Mijn favoriet is het driedaagse tracé boven het Gschlösstal. Ik loop dan vanaf het Matreier Tauernhaus, een eeuwenoude herberg waar ik de auto laat staan, steil omhoog naar de Sankt-Pöltnerhütte. Bij mooi weer neem ik onderweg nog even het uitzicht vanaf de berg Messeling mee voor het eerste wow!-moment van het weekend.



De volgende dag volg ik de kronkelende Höhenweg westwaarts en kom ik niet meer onder de 2200 meter. Dit is een lange etappe, waarbij de visuele beloningen elkaar in crescendo opvolgen: ik komt immers steeds dichter bij de Groβvenediger en de enorme Schlatenkees-gletsjer aan zijn voeten. Top of the bill is een overnachting in de Prager Hütte, een echte klimmershut op bijna 2800 meter hoogte, met zicht op de gletsjerkap van Oostenrijks derde hoogste berg. Op dag drie daal ik af via het grillige rotsveld bij de ijstong van de Schlatenkees en ga langs een woeste waterval naar het dal terug.



Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 51



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.