De verborgen wadi's van Oman image
Lkoedam

De verborgen wadi's van Oman

Ze vormen de sterattracties van Oman: de wadi’s, lege rivierbeddingen in diepe kloven tussen gigantische bergen aan weerszijden. Vijf spectaculaire wadi’s die je niet mag missen.

Wadi's, rotsachtige rivierbeddingen, vormen het spectaculaire visitekaartje van Oman. Foto: Louise ten Have
Wadi's, rotsachtige rivierbeddingen, vormen het spectaculaire visitekaartje van Oman. Foto: Louise ten Have (© Columbus Travel 2015)


In de wadi’s van Oman liggen door dadelpalmen omzoomde, turkooizen poelen om in af te koelen. Bergoases, zo zou je ze kunnen noemen. Een bezoek aan deze rotsachtige rivierbeddingen begint met een terreinwagen en, afhankelijk van de wadi, vervolg je de weg te voet of zwemmend. Er liggen vaak dorpjes ver verscholen in de kloof, plekken waar het moderne leven nauwelijks is doorgedrongen. Je zet je tentje op in de buurt van een dorpje, waar de locals het goedvinden. En, nee, níét in de rivierbedding want één flinke regenbui verderop in de bergen en je tent met jou erin wordt meegesleurd.



Wadi Bani Awf: klassieke roadtrip



Een van de klassieke trips in Oman, maar gelukkig zijn de meeste toeristen hier op dagtocht en komen ze niet verder dan het begin van de kloof. En dat is juist waar het avontuur begint. Benader je de kloof vanuit het noorden, op zo’n twee uur rijden van Muscat, dan rijd je eerst door Snake Canyon, een bochtige, extreem smalle en hoge kloof waar auto’s elkaar op veel punten niet eens kunnen passeren. Spectaculair is een understatement. Let goed op het weer. Heeft het geregend in de bergen dan kan deze kloof in een oogwenk veranderen in een kolkende rivier waar ontsnappen onmogelijk is. Na de kloof kom je bij het fotogenieke dorp Balad Sayt, vanwaar je heerlijke wandeltochten kunt ondernemen. Keer om of – voor de avontuurlijke geesten – rijd de bergen in over smalle bochtige paadjes (type rechts afgrond, links bergwand) om na enkele uren aan de zuidkant van dit berggebied, de Jebel Akhdar, aan te komen bij het stadje Al Hamra. Hoogtevrees? Niet doen!



Jabal Shams: de absolute top



Oké, je bent nu aan de zuidkant en al aardig hoog geweest, maar we gaan nu voor de absolute top. Met 3009 meter is Jabal Shams de hoogste berg van Oman en tot de top met je terreinwagen bereikbaar. Of beter: volg een van de spectaculaire wandelpaden naar de top of verlaten dorpjes. Download gedetailleerde wandelkaarten gratis op colmag.nl/oman. Je hebt uitzicht op Wadi Nakhur, de Grand Canyon van Oman, en kunt onderweg Al Hoota Cave, een gigantische grot, bezoeken. Allemaal gratis en zonder toegangshekjes – het ligt er gewoon om door jou ontdekt te worden. Slapen doe je op het plateau aan de top, in je tentje of in Jebel Shams Resort, waar je in stenen huisjes of ingerichte tenten kunt verblijven.



Wadi Damm: vijfduizend jaar oude tombes



Hier zijn vijfduizend jaar oude tombes in de vorm van bijenkorven voor een imposante bergwand te bewonderen. De graven van Bat zijn Unesco-werelderfgoed, maar die van het iets verderop gelegen Al Ayn, zijn in betere staat en liggen mooier. Rijd de wadi in en na een flinke wandeling word je beloond met een mooie zwempoel die wordt gevoed door helder bergwater dat uit de met mos bedekte bergwand klettert. Heerlijk picknicken en zwemmen.



Wadi Qari: spectaculair openluchtzwembad



Terugrijdend over de snelweg naar Muscat via Nizwa zie je honderd kilometer van de hoofdstad links een enorme kloof. Alsof een reus zijn bijl in de berg heeft gehouwen. Dit is Wadi Qari en een goede reden voor een laatste dip in het water. Of, als je hier je verkenning van de bergketen Jebel Akhdar begint, een prima eerste kennismaking. Hier kun je heerlijk zwemmen in waterpoelen of wandelen over de falaj, stenen irrigatiekanaaltjes, tussen de belachelijk mooie rotswanden naar de bron van de wadi. En dat op één kilometer van de snelweg. Only in Oman.



Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)