Zo trakteer je jezelf in Maleisië! image
Lkoedam

Zo trakteer je jezelf in Maleisië!

Maleisië heeft reizigers veel te bieden: ongerept regenwoud, paradijselijke eilanden, duikspots van wereldfaam en imposante tempels. Pak je koffers – het is hoog tijd voor een Maleisische time-out!

Even lekker luieren voor de kust van Maleisisch Saba. Foto: Louise ten Have.
Even lekker luieren voor de kust van Maleisisch Saba. Foto: Louise ten Have. (© Columbus Travel 2015)


Romantisch eilandhoppen



Voor de kust van het plaatsje Semporna op Sabah liggen tientallen heerlijke eilanden: toefjes zandstrand met regenwoud en fenomenale koraalriffen. Sommige worden gebruikt als tijdelijke uitvalsbasis voor duikers, andere zijn bewoond. De locals wonen op huizen op palen boven het water. Huur een boot, verken het gebied en ontmoet de lokale vissers. Een bijzondere tijd voor een bezoek is april, wanneer de jaarlijkse Lepa Regatta plaatsvindt. Dit jaarlijkse festival eert de lepa, de traditionele houten zeilboot van de inheemse Bajau, en is reden voor een kleurrijk volksfeestje op het water.



De Aziatische keuken proeven



Zelfs de meest verwende lekkerbek zal geen genoeg krijgen van de Maleisische keuken. Met dank aan de kookkunsten van niet alleen de vele inheemse volken maar ook talloze immigranten uit China, het Midden-Oosten, India, Portugal en zelfs Engeland. Je kunt er ook in Nederland welbekende specialiteiten als saté en gado gado proeven, maar ook bijzondere fusion gerechten als laksa, een kruidige miesoep. Nergens is de keus aan gastronomische hoogstandjes zo groot als in de hoofdstad Kuala Lumpur. Zoek hier een pasar malam (avondmarkt) op om zo veel mogelijk keukens uit te proberen. Eveneens een must: de vele exotische vruchten die op de markt prijken. Zet je tanden in bijvoorbeeld de lychee-achtige ramboetan, de sappige stervrucht en de beruchte doerian, een fruitsoort met een stekelige, stinkende schil maar heerlijk zacht vruchtvlees.



Borrelen op grote hoogte



Toe aan een beetje glamour na al je jungle-avonturen in het Maleisische binnenland? Zoek de hoogte op! In Kuala Lumpur behoren dakterrassen tot de hipste uitgaansplekken. Met een biertje of cocktail aan de hand geniet je van de skyline van de stad en kunnen de voetjes van de vloer in de club of in het water van het bijbehorende zwembad. Bijvoorbeeld in de SkyBar, dat in de bovenste verdieping van het Traders Hotel zowel locals als toeristen trekt.



Slapen in weelde



Altijd al willen inchecken in een vijfsterren lodge, maar nooit het budget ervoor gehad? Maleisië laat je dromen wél uitkomen. Voor de prijs van een Van der Valk aan de A4 logeer je in een topresort op een tropisch eiland. Zo is het Aryani Resort in Merang een van de mooiste hotels aan de oostkust van het Maleisische schiereiland. Je kunt even helemaal tot jezelf komen in een van de piekfijn ingerichte privévilla’s aan het rustige witte zandstrand, met directe toegang tot de koraalriffen van het achterliggende onderwaterpark.



Uitpuffen in een topspa



Net als de nationale keuken combineert wellness in Maleisië het beste van vele werelden – gezondheidstherapieën gaan zo’n duizend jaar terug in de tijd en laten Chinese, Arabische en Indiase invloeden zien. Kom volledig tot rust tijdens bodymassages, hydrotherapie en yogasessies, bijvoorbeeld in het Rasa Sayang Resort aan het fraaie strand van Batu Feringgi aan de westkust van Penang, waar de spa is ingeklemd tussen de zee en eeuwenoude regenbomen. Of waai uit in het Tanjong Jara Resort de oostkust van Penang. In de spa, die in de elegante stijl van zeventiende-eeuwse Maleisische paleizen is gebouwd, ben je in goede professionele handen.


Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)