Slachtoffers van hun ‘aaibaarheidsfactor': Afrikaanse leeuwen in gevangenschap image
REDACTIE

Slachtoffers van hun ‘aaibaarheidsfactor': Afrikaanse leeuwen in gevangenschap

Met de hectiek omtrent Cecil de leeuw uit Zimbabwe nog vers in het geheugen, greep World Animal Protection de kans om het lot van duizenden leeuwen onder de aandacht te brengen. Recente bevindingen van de dierenbeschermingsorganisatie wijzen op grootschalige misstanden in commerciële leeuwenparken in Afrika. Hoog tijd om onze ogen te openen.

Chronische stress

 

Binnen de omheiningen van ruim 150 commerciële leeuwenparken in Afrika doen zich misstanden voor die de Afrikaanse leeuwenpopulatie bedreigd. Welpjes worden op zeer jonge leeftijd weggeplukt bij hun moeders en ingezet als de ‘ultieme vakantie-ervaring’ voor toeristen: knuffelen met leeuwenwelpjes. Uit het onderzoek van World Animal Protection blijkt dat dit, alsmede: het continue tonen aan publiek, het geven van straffen, het niet voldoen aan de basisbehoeften en incompetente verzorging, leidt tot chronische stress voor de dieren. 

 



Een welpje van dichtbij in een opvangcentrum. Foto: Reisreporter Marjoleinwiegers (© Columbus Travel 2015)

 

Ongeschikt voor uitzetting

 

Eenmaal volwassen worden de dieren niet langer geschikt bevonden voor toeristische doeleinden. Omdat het voor uitzetting in het wild dan al te laat is, worden de dieren afgemaakt, verkocht of ingezet voor ‘omheinde jacht’. Directeur van de Nederlandse tak van World Animal Protection Pascal de Smit: “Het is heel goed mogelijk dat het welpje waarmee jij als toerist geknuffeld hebt en mee op de foto bent gegaan, eindigt als jachttrofee.” In plaats van bijdragen aan de wilde leeuwenpopulatie door verantwoorde uitzetting trekken eigenaren van commerciële leeuwenparken hun handen van het probleem af. 

 



Speelse welpjes werpen een schaduw over het terrein. Foto: Reisreporter k026 (© Columbus Travel 2015)

 

Onwetende toerist

 

Getuige de toenemende vraag naar onnatuurlijke ontmoetingen tussen dier en mens, blinkt de toerist uit in onwetendheid over het welzijn van de duizenden leeuwen. Het bewustzijn over het probleem ontbreekt. Immers, “48 procent van de toeristen die dit soort attracties bezoekt doet dit juist vanwege hun liefde voor de dieren”, zegt Pascal de Smit. Pascal drukt de wereldwijde reisbranche en toeristen dan ook op het hart deze parken links te laten liggen: “Door dit soort leeuwenparken te mijden en in plaats daarvan te betalen om dieren op een verantwoorde manier in het wild te zien, verandert de vraag en draag je als toerist bij aan het beëindigen van dit soort verschrikkelijke praktijken.” 

 

Voor uitgebreide verhalen over dit thema zie Columbus Travel editie 41 en Columbus Travel editie 51