Nieuwe ontdekking: Congo-Nile Trail image
Lkoedam

Nieuwe ontdekking: Congo-Nile Trail

Een nieuwe highlight van een reis door Rwanda is de Congo-Nile Trail, een 227 kilometer lange onverharde weg die langs het Kivumeer in het westen van het land loopt. Afrika op zijn mooist.

Op de 227 kilometer lange Congo-Nile Trail zie je het echte Afrikaanse leven. Foto: Tom van der Leij
Op de 227 kilometer lange Congo-Nile Trail zie je het echte Afrikaanse leven. Foto: Tom van der Leij (© Columbus Travel 2015)


Je kunt de Congo-Nile Trail, een van de meest fotogenieke paden van Rwanda, zowel te voet als te fiets de route afleggen, maar in beide gevallen moet je echt fit zijn. Het is continu heuvel op en af, op 1450-1800 meter hoogte, maar dan zie je wel het echte Afrikaanse leven: koffie- en theeplantages, levendige dorpjes en geregeld fenomenaal zicht op het Kivumeer.Tien dagen op avontuurDe trail is goed gemarkeerd en er zijn volop winkels en slaapgelegenheden onderweg. Te voet trek je tien dagen uit voor de reis, op de fiets de helft daarvan. Het meest praktisch is om in het plaatsje Gisenyi te beginnen en in Kamembe te eindigen.Zo kom je erVanuit Kigali kun je met de busbedrijfjes Kigali Safari Express en Belvedere Bus in 3,5 uur Gisenyi bereiken. Zo regel je een fiets Rwandan Adventures in Gisenyi verhuurt stevige, plaatselijk gemaakte mountainbikes voor € 10 per dag en € 60 per week. Het bedrijfje organiseert ook tours.Zo regel je een slaapplekJe kunt zonder reservering terecht op een van de acht goed gemarkeerde kampeerterreinen (eigen spullen meenemen) of een van de vele pensions/lodges. In Gisenyi is de Inzu Lodge een goede optie.Zo regel je eten en drinkenBeide zijn gemakkelijk verkrijgbaar – je bent nooit meer dan vijf tot tien kilometer verwijderd van een dorpje met winkeltjes. Deze zijn herkenbaar aan de logo’s van telecombedrijven.Zo kort je de route inKun je niet de volledige vijf dagen lange trail afleggen, kies dan het mooiste traject, tussen Gisenyi en Kibuye (Karongi). De 120 kilometer lange weg is te doen in één lange dag of twee makkelijke dagen met een overnachting in Kinunu. Lever je huurfiets weer af in Gisenyi via de boot die twee keer in de week tussen de plaatsjes pendelt. De lokale reisorganisatie Rwandan Adventures kan je helpen met de timing.Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)