De mooiste eilanden van de Filipijnen image
Lkoedam

De mooiste eilanden van de Filipijnen

Witte poederstranden, jungle, glinsterende binnenmeren en een smaragdgroene zee — de afgelegen Caramoan-archipel voor de kust van het Filipijnse hoofdeiland Luzon is een ware ontdekking. Je vindt er amper reizigers, behalve bij tijd en wijle de ploeg van de Amerikaanse versie van Expeditie Robinson.

De Caramoan zijn een nog relatief onontdekte, prettig compacte groep eilandjes in de Filipijnen. Foto: Malou van Breevoort
De Caramoan zijn een nog relatief onontdekte, prettig compacte groep eilandjes in de Filipijnen. Foto: Malou van Breevoort (© Columbus Travel 2015)


De Filipijnen bestaan uit ruim zevenduizend eilanden, waarvan Luzon de grootste is. Op Luzon vind je de hoofdstad Manila, een zoemend bijennest van mensen en auto’s, maar ook de fameuze rijstterrassen van Ifugao, een Werelderfgoed van Unesco. Het zuiden van Luzon heeft veel te bieden, qua duiken en snorkelen (onder meer met manta’s en walvishaaien), qua natuurschoon (eilanden, watervallen, vulkanen, jungle) en de eigenzinnige keuken, die zich onderscheidt van de flauwe, gangbare Filipijnse cuisine. Dit is een prachtbestemming voor avontuurlijke reizigers. Het toerisme is er nog niet zo ontwikkeld – zoals bijvoorbeeld wel in Thailand – dat comfort indien gewenst gegarandeerd is.Ga eilandhoppenDe Caramoan zijn een nog relatief onontdekte, prettig compacte archipel van karaktervolle eilandjes. De ideale plek om je Robinson Crusoe te wanen, omringd door jungle, lijmstenen rotsformaties, zandstranden en zee. Met een houten bangka kun je, als je wilt, tien eilanden op een dag doen.Verdwijn in de spelonken van GotaKlauter over door jungle verzwolgen rotsen en verdwijn in spelonken als kathedralen op het paradijselijke eiland Gota. Vergeet onderweg ook niet op aanwijzingen voor verborgen schatten te letten – naar verluidt heeft de Japanse bezetter her en der de nodige kostbaarheden verborgen.Verken mangrovenHet Prieto Diaz Mangrove Park is een prachtige plek om van flora en fauna te genieten, en achteraf bij te komen in het warme water van de nabijgelegen bronnen van Mateo.Ga zwemmen met reuzenmanta’sEen mooie bestemming voor gevorderde duikers is de Manta Bowl, waar manta’s in stoet voorbijkomen om zich te laten reinigen door kleine visjes.Klim naar het standbeeld van MariaHet is een pittige wandeling (500 treden, stijl omhoog, omringd door Filipijnse pelgrims) maar dan krijg je een fraai uitzicht over de mangroves van Tabgon en de eilandjes die zijn uitgestrooid in zee. Het uit de kluiten gewassen Mariabeeld is een tikje kitsch, maar wat geeft het?Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)