5 fantastische wandeltochten in Europa image
Lkoedam

5 fantastische wandeltochten in Europa

Om onvergetelijke wandeltochten te maken (en vervolgens op spectaculaire plekken na te genieten) hoef je ons eigen continent niet te verlaten. Vijf heerlijke hikes op een rijtje.

Eindstation van een wandeltocht door het noordoosten van IJsland: de Myvatn Nature Baths. Foto: Tim Johannis / Columbus Travel
Eindstation van een wandeltocht door het noordoosten van IJsland: de Myvatn Nature Baths. Foto: Tim Johannis / Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)


Volg de wijnroute in Portugal



Met hun uitgestrekte gaarden tegen steile flanken behoren de valleien van Douro en Pinhão in het noorden van Portugal – de geboortegrond van de port – tot de mooiste wijnstreken ter wereld. Je kunt talloze trails tussen de gaarden, quintas (wijnboerderijen), kastanjebomen en dennen volgen. Je overnacht in tot pensions of designhotels omgebouwde landhuizen of bij de wijnboer zelf. Begin bijvoorbeeld in Quinta do Vallado en eindig op de grens met Spanje bij Quinta do Vale Meão. Het leukst begin september, als de locals onder luid gezang de druiven oogsten.



Mediterrane hoogtepunten in Kroatië



Bij helder weer kun je vanaf de top van de 1762 meter hoge Biokovo het Italiaanse vasteland zien liggen, zo’n tweehonderd kilometer verderop. Maar je zou nergens anders willen zijn dan hier, op de één na hoogste berg van Kroatië. Ingeklemd tussen de rivieren de Cetina en de Neretva, met uitzicht op de Adriatische kust, liggen meerdere trails die langs lieflijke dalen, slingerende beken en kleine dorpjes voeren.



In het spoor van de Corsicaanse herder



Het eenvoudige leven in het noorden van Corsica staat sinds mensenheugenis in het teken van de schapen en de geiten. Om de granieten bergen en uitgestrekte bossen van de regio te ontdekken volg je de herders de hoogte in. Bijvoorbeeld Jean François Luciani uit het dorpje Casamaccioli – hij kent alle paden op zijn duimpje en gaat het liefst op stap met kleine groepjes. Bijzondere aanbeveling verdient de route van het middeleeuwse plaatsje Corte naar Asco, waarop je langs de meren Melo, Capitello en Nino en de pieken van Paglia Orba and Tafunatu komt.



Ga terug in de oertijd op IJsland



Heel IJsland is eigenlijk één grote vulkanische tijdbom. In de noordoostelijke heuvels van Krafla, nabij het Myvatn-meer, zie je de aarde bijna in real-time gestalte krijgen. Dampende grotten, dreigend borrelende modderpoeltjes en vreemd gevormde lavavelden maken dit tot een vervaarlijke, bijna onaardse plek om rond te lopen. Niet voor niets heeft Neil Armstrong in dit gebied ooit de maanlanding geoefend. Bijkomen van je inspanningen doe je in het natuurbad bij het plaatsje Reykjahlid aan het Myvatn-meer.



Loop de regen achterna op Madeira



Om een mooie wandeling op Madeira te maken volg je simpelweg de levadas, de uit rotsen gehakte geulen die regenwater uit het noorden en midden van het eilanden naar het drogere zuiden leiden. Vermijd de officiële routes en je struikelt niet over andere wandelaars. Rijd naar een hooggelegen punt en kijk uit over het landschap – je ziet al snel een levada voor jezelf.


Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)