5 onverwacht mooie eilanden voor deze zomer: onze favorieten image
Lkoedam

5 onverwacht mooie eilanden voor deze zomer: onze favorieten

Van de stranden van Ibiza's kleine zusje tot de grillige natuur van de obscure Faeröer Eilanden in de Atlantische Oceaan; dit zijn deze zomer onze favoriete vakantie-eilanden.

Zoutwaterbad op Canarisch eiland La Gomera. Foto: Ilvy Njiokiktjien.
Zoutwaterbad op Canarisch eiland La Gomera. Foto: Ilvy Njiokiktjien. (© Columbus Travel 2015)


Rust op Canarisch La Gomera



De meeste mensen die La Gomera – het op een na kleinste bewoonde Canarische eiland – weten te vinden, komen voor de rust.  Voor de sprookjesachtige nevelbossen en diep uitgesleten ravijnen en bergen, die miljoenen jaren geleden door vulkaanuitbarstingen zijn ontstaan. En voor het zachte oceaanbriesje dat de lucht op het ronde eilandje vult met de geur van wilde lavendel en orchideeën. Een van onze favoriete plekken is het zoutwaterbad bij Punta Gabina, even buiten Hermigua. Half in de zee verzonken en omringd door grillige rotspartijen en enkele gigantische stenen pilaren van een voormalig bananenoverslagstation. Het water wordt dagelijks vanzelf ververst: bij vloed ligt het bad onder water. Dobberend in het kalme water, omringd door vissen, heb je een fantastisch uitzicht op de kustlijn en het hoger gelegen dorp Agulo.



Paardrijden op de Azoren



Groene kraters, glinsterende meren en zwarte kliffen die wegzinken in de oceaan – São Miguel lijkt te zijn gemaakt voor spectaculaire paardentochten. In het zuiden van het grootste eiland van de Azoren kun je vanuit de zeventiende-eeuwse boerderij Quinta da Terça het zadel op en de zes dagen lange Green Island Trail volgen. Highlight: de twee enorme meren in vulkaankrater Sete Cidades, de een diepblauw en de ander smaragdgroen.



Kajakken op Kefalonia



Kefalonia is een van de grotere eilanden van Griekenland maar juist vanwege zijn omvang nog relatief onbedorven. De toeristen die het eiland in de Ionische Zee weten te vinden, houden het op een strandvakantie nabij het hoofdstadje Argostoli of een handjevol kleine resorts. Jij niet. Jij stapt in een kajak om het plaatselijke natuurschoon te bewonderen. Allereerst is er het fabelachtige uitzicht op de kust – op de beboste, hoge pieken in het zuiden en de spectaculaire, door erosie ontstane rotsformaties en druipsteengrotten. En dan is er de zee zelf. Een groot deel van de kustlijn is beschermd natuurgebied vanwege de uitgestrekte zeegrasvelden die hier liggen: belangrijke kweekplaatsen voor onder andere vissen en zee-egels. In de wateren zijn ook bijzondere dieren als de karetschildpad en de bedreigde mediterrane monniksrob kind aan huis.



Papegaaiduikers op de Faeröer Eilanden



Hemelsbreed zijn de Faeröer Eilanden niet eens zo heel ver weg, maar het voelt als het eind van de wereld: achttien ruige eilanden, verloren in het stormachtige niemandsland tussen Schotland en IJsland. Al bij de eerste blik weet je dat je met iets bijzonders te maken hebt. De eilanden – gekerfd uit een vulkanisch plateau waar gletsjers hun vormende werk hebben gedaan – verheffen zich bruusk uit zee, vaak uitlopend in dramatische kliffen, soms in een subtielere glooiing. Bomen zijn er nauwelijks en – de tienduizenden schapen daargelaten – dieren evenmin. De zee, daarentegen, is rijk aan plankton. Het maakt de Faeröer tot een ideale omgeving voor broed- en trekvogels zoals de zeekoet, alk, jan-van-gent, aalscholver en – de sterattractie –  papegaaiduiker.



Stranden op het zustereiland van Ibiza



Op twintig minuten met de boot van Ibiza ligt zustereiland Formentera. Klein, heerlijk rustig en relatief vlak en daarom net zo geschikt als een Nederlands waddeneiland om per fiets te temmen. Fietsen huur je bijvoorbeeld in de haven van La Savina, reken op € 7 per dag. Kom bij op Platja de Illetes, een van de fraaiste stranden van de Balearen. Wit zand, ondiep, helder water en een sfeer die in niets lijkt op de drukke toeristenstranden van Ibiza.



Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)