De mooiste wandeling van de Ardennen image
Lkoedam

De mooiste wandeling van de Ardennen

Fervent wandelaar? Zoek dan de Belgische Ardennen op! Daar kronkelen verscheidene rivieren die zijn uitgeroepen tot uitzonderlijk erfgoed en zich perfect lenen voor een actief weekendje weg.

De vallei van de Ninglinspo in de Belgische Ardennen. Foto: Michael Dehaspe
De vallei van de Ninglinspo in de Belgische Ardennen. Foto: Michael Dehaspe (© Columbus Travel 2015)


De wandeling door de vallei van de Ninglinspo (spreek uit als nei-lei-spoo) in de Ardennen is zonder meer een van de mooiste van België. Een unicum ook want deze zijrivier van de Amblève mag zich de enige bergrivier van het land noemen. Over amper 3,5 kilometer is het verval meer dan tweehonderd meter en heeft het zich een weg geschuurd in de rotsen, waardoor waterbekkens ontstaan zijn met poëtische namen als ‘bad van de waternimfen’ en ‘bad van het hert’. Vanuit het dorpje Sedoz steek je ettelijke keren de Ninglinspo over, soms al hoppend over stenen, dan weer wiebelend over een boomstam. Je kunt de tocht verlengen tot 14,5 kilometer door de lus te koppelen aan de route die de Chefna en de Amblève volgt.



Gallische reus



De meanderende Semois in de provincie Luxemburg is nog zo’n stukje patrimoine exceptionelle. Is het de versteende ruggengraat van een gigantische dinosauriër of het graf van een Gallische reus? Tombeau du Géant is een beboste heuvel die omarmd wordt door de rivier. Iets westelijker maakt de Semois dan weer een grote lus rond het dorpje Frahan. De panoramafunctie van je camera komt hier helemaal tot zijn recht.



Laddertjeswandeling



Rochehaut, met de leien daken en de oude tabaksschuren doet dienst als pittoresk uitkijkpunt. Hier start ook de beroemde ‘laddertjeswandeling’. Bij het beginpunt hangen borden die waarschuwen dat de tocht difficile et dangereuse is. Laat ons het erop houden dat je er niet aan moet beginnen bij regenweer, met kleine kinderen of hoogtevrees. Maar verder is ‘nr.84’ een aardige tocht van een paar uur. Het eerste stuk is een dalend bosweggetje tot aan het water. Daarna is het weer de hoogte in, de ene keer klauterend over rotsen, dan weer loodrecht langs laddertjes.



Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)