India: het nieuwe Goa heet Kerala image
Lkoedam

India: het nieuwe Goa heet Kerala

De deelstaat Kerela mag je niet missen als je het zuiden van India bezoekt. Alleen al vanwege het feit dat het ooit door Nederlanders is bezet. Ook kun je er op zijn ‘Giethoorns’ varen, één van de weinige vrouwelijke goeroes van India bezoeken en wandelen over de vele nog ongerepte stranden.

In tegenstelling tot Goa, verder naar het noorden van India, zijn de stranden van Kerala ongerept.
De groene natuur van Kerala. (© Columbus Travel 2015)


Kerala (‘land van de kokospalmen’ in het Malayalam) is de meest zuidelijke provincie van India. En één van de minst bekende. In tegenstelling tot Goa, verder naar het noorden, is het vele honderden kilometers lange strand grotendeel ongerept.



De mooiste stranden en Backwaters



Je kunt hier heerlijk luieren. Lekkere trek? Koop verse vis van de plaatselijke vissers, direct op het strand, en gooi je maaltje op een barbecuevuurtje. Bijvoorbeeld op Kappil Beach, waar een nabijgelegen klif een spectaculair uitzicht biedt op de Arabische Zee. Een andere troef van Kerala is het negenhonderd kilometer lange netwerk van rivieren, kanalen en meren achter de kust. Vroeger werden deze zogeheten Backwaters door gebrek aan wegen gebruikt voor transport. Huur je eigen huisboot met bemanning en laat je rondvaren door de idyllische waterwegen, die worden omzoomd door palmbomen, dorpjes, moskeeën, kerken en rijstvelden. Het leven speelt zich af rondom je boot: op het water en direct aan de oever. Je eigen kok kookt de heerlijkste gerechten en voordat je overnacht op de boot, neem je je laatste drankje loungend onder de sterren.



Zo huur je de beste boot



Het verschil in kwaliteit tussen de boten is groot, dus doe je huiswerk. Kies als het even kan een boot met het Green Palm-keurmerk, waarbij je kleine of grote boodschap netjes wordt afgevoerd en je verzekerd bent van een binnenboordmotor (buitenboordmotoren vervuilen meer en zijn lawaaiig). Sommige boten hebben een terras op de eerste verdieping, wat een goed uitzicht garandeert. Op andere kun je lekker loungen op het voordek. Uiteraard wil je niet in een file van huisboten terechtkomen dus ga van de gebaande paden af. Goede alternatieven voor de drukke startplaats Alleppey zijn Kollam en Kumarakom. Vanaf circa € 200 voor 24 uur, inclusief eten (tarief sterk afhankelijk van het seizoen). Is een huisboot je te duur? Vaar met de locals. Pak net als de locals de bus, oftewel de ferry, die vaart tussen Alleppey en Kottayam in ongeveer 2,5 uur. Minder comfortabel en romantisch maar wel spotgoedkoop en bijzonder boeiend!



Knuffel met een goeroe



Op drie uur rijden van de stad Kochi ligt de ashram (woongemeenschap) van de ‘knuffelmoeder’ Matha Amrithanandamayi. Zij is een van de weinige vrouwelijke goeroes in India. Als ze niet op tournee is, kun je even met haar knuffelen zodat je misschien wordt verlost van de nekpijn die je al jaren kwelt. Op de ashram leven zo’n 1500 volgelingen, van monniken tot westerlingen en Indiërs. Het best te bezoeken door een boot te pakken in Kollam of Alleppey en bij de ashram van boord te gaan.



Loop theeplukkers tegen het lijf



Rondom het plaatsje Munnar rijd je door theeplantages, die de heuvels bedekken met groene patronen. Als je goed kijkt, zie je hier heeplukkers aan het werk. Of beter gezegd: theeknippers, want de theeblaadjes (alleen de jonge!) worden met een grote schaar met opvangbak geoogst. Theeplukkers zijn altijd Tamils. Als je voor 1 uur ‘s middags op de theevelden bent, kom je ze geheid tegen. Met een beetje mazzel zal je onderweg zelfs de plek zien waar alle theeplukkers samenkomen om hun dik gevulde theezakken te laten wegen en op de vrachtauto's te laden.



Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)