Top 10 mooiste familievakanties in Europa image
Unsplash .

Top 10 mooiste familievakanties in Europa

De zomervakantie staat sneller voor de deur dan je denkt. Als je nog geen vakantie hebt gepland, wordt het tijd om dat snel te doen. Dit zijn de ideale bestemmingen om als gezin heen te gaan.

1. Verken het landschap van Toscane, Italië

Val d'Elsa in Italië, ten zuiden van Florence en ten westen van Siena - beide gemakkelijk te bereiken voor een dagtrip - belooft alles te bieden wat een vakantie in Toscane zou moeten hebben. Ontdek olijfgaarden en rivierweiden, huur een fiets en neem jonge kinderen mee voor een tocht rond de heuvels. Oudere kinderen kunnen uitstapjes maken naar mooie steden in de buurt, zoals San Gimignano, waar ze kunnen spelen bij het oude fort Rocca, dat tegenwoordig een park is. Daarna kunnen ze een pizza eten in een van de restaurants.

2. Bezoek middeleeuwse dorpen en ga raften in de Provence, Frankrijk

In Frankrijk is het dorpje Saint-Jeannet in de Provence een goede uitvalsbasis om de pittoreske dorpjes en kustlijn te ontdekken. Het middeleeuwse dorp ligt aan de voet van hoge rotsachtige heuvels in de buurt van Nice en heeft volop boulangeries en bistro’s om een stukje van het Franse leven te proeven. Je hebt gemakkelijk toegang tot standen, raftingmogelijkheden in de Var-vallei en kanoactiviteiten in Gorges du Loup.  

3. Ontdek heuvelachtig Granada, Spanje

De omgeving van de heuvelachtige stad Granada in Zuid-Spanje kent rustige wandelpaden, watervallen om in af te koelen en witgekalkte dorpjes om te verkennen. Kinderen vermaken zich met activiteiten als schatzoeken en mountainbiken. Bezoek ook de brede zandstranden van Salobreña en Almuñecar op een uurtje rijden.

4. Chill op het strand van Aljezur, Portugal

In de regio Alentejo in Portugal draait het allemaal om de stranden. Verblijf in of nabij het stadje Aljezur, waar je het beste strand in de regio voor je voeten hebt. Natuurpark Costa Vicentina en een scala aan huiselijke restaurants vind je er ook. Boek een ezeltrektocht voor de familie, meld de kids aan voor surflessen of fiets de heuvels in om de beboste hellingen en kleine dorpjes te ontdekken. Ondertussen kun je kleine stops maken om te smullen van lokale lekkernijen.

surfen kinderenDe regio Alentejo in Portugal is perfect voor een vakantie met kids. Ze kunnen er heerlijk surfen, zo heb je geen kind aan ze. Foto: Manon van der Zwaal

5. Bezoek het verlaten dorp Kayaköy, Turkije

Kayaköy in Turkije ligt op slechts vijftien minuten rijden van de stad Ölüdeniz. Kinderen genieten van het verkennen van de geplaveide straatjes en lege huizen in de naburige ‘ghost village’. Wandelen over de Lycische Weg langs de bergen en vervolgens de zee en de verborgen Saklikentkloof bezoeken is erg in trek. Ga snorkelen of zwemmen bij de stranden van Ölüdeniz en Patara, maak een boottocht naar Fethiye of huur kajaks om de rustige baaien te verkennen.  

6. Trek erop uit in Karinthië, Oostenrijk

Kinderen die genieten van mountainbiken, zwemmen en het buitenleven zullen van de verrassend warme meren en bergpaden van de provincie Karinthië in Oostenrijk gaan houden. Het grootste meer, de Wörthersee, is het dichtstbij. Dit grootste meer van Europa mét strand bij Klagenfurt biedt - samen met het Ossiachmeer met Karinthiës langste waterglijbaan en het Klopeinermeer dat naar verluid de warmste water in de regio heeft - genoeg keuze.

7. Beleef een typisch Franse vakantie met het gezin, Frankrijk

Tarn-et-Garonne op het Franse platteland met zijn met bloemen overwoekerde weilanden en boomgaarden, biedt een typisch Franse vakantie met het gezin. ’s Zomers gaan de markten vaak in de avond open, met onder meer muziek en entertainment. Bezoek de stranden in Molières en Montaigu-de-Quercy, waar kinderen kunnen zwemmen, kajakken, trampolinespringen, waterfietsen, volleyballen en meer. Er is ook een avonturenpark, Cap Nature, net buiten Cahors.

8. Ga op vakantie in eigen land: Friesland

Probeer eens een vakantie in eigen land rond het Nationaal Park Lauwersmeer in Friesland. De Waddenzee is Unesco Werelderfgoed en strekt zich uit tot Duitsland en Denemarken. Het biedt voldoende ruimte voor fietstochten, wandelingen en mogelijkheden om te vliegeren. In de stad Groningen kun je terecht voor rondvaarten en pannenkoeken en in het Adfunturepark in Dokkum voor touwbruggen en kabelbanen. Je kunt ook met de kinderen naar het Kameleondorp in Terherne voor een avontuurlijk dagje uit.

9. Ervaar het Portugese platteland in Coimbra, Portugal

Het platteland rond de Portugese stad Tábua, gelegen in de regio Coimbra, belooft een low-key vakantie. Ga peddelen in de rivier Mondego, bezoek bergdorpjes, verken de historische stad Coimbra of spendeer een dagje aan de kust op slechts anderhalf uur rijden. Vergeet de picknickmand niet voor tijdens het wandelen, huur een fiets of kajak voor uitstapjes in de bergen van Serra da Estrela.

10. Slenter over de mooiste stranden van Bretagne, Frankrijk

De Côtes-d'Armor in noorden van Bretagne in Frankrijk heeft een spectaculaire kustlijn en mooie stranden, gericht op gezinnen. La Plage Blanche in het dorpje Binic, is voorzien van een zeewaterzwembad en een kinderbad. Les Rosaires, in de buurt van Plérin sur Mer, organiseert in het hoogseizoen watersporten en spelletjes op het strand voor de kinderen. In Pleumeur-Bodou heb je ook Vivons Perchés avonturenpark.

Op onze themapagina over reizen met kinderen hebben wij nog veel meer informatie over familiereizen en praktische tips voor je verzameld >>