Handig: vistechnieken voor dummies image
Lkoedam

Handig: vistechnieken voor dummies

Help! Je bent aangespoeld op een onbewoond eiland! Hoe voorkom je dat je verhongert? Simpel, je volgende maaltje ligt in het water op je te wachten. Met een van deze vier eenvoudige vistechnieken breng je het aan land en in je maag.

1. Zorg voor een speer



 Maak met een stevige tak van ongeveer twee meter een speer. Snijd aan het uiteinde van de tak een scherp puntje. Verzamel vervolgens drie stokjes van vijftien centimeter die ongeveer één centimeter dik zijn en één vertakking hebben. Zorg dat de vertakkingen scherp zijn zodat ze kunnen dienen als weerhaak. Maak aan het eind van de stokjes scherpe punten en bevestig ze met touw aan de punt van de grote tak. Zorg dat de weerhaken naar elkaar toe staan. Als je speer gebruiksklaar is, begint het echte werk. Ga het water in, maar laat geen schaduw over de vissen vallen en maak geen snelle bewegingen. Druk met veel kracht de speer in de vis van je keuze (richt een beetje onder de vis om de breking van het licht in het water te compenseren).



2. Zo kun je krabben vangen



Met de hand is het mogelijk krabben, zeesterren, mosselen en schelpen te vangen. Mosselen en schelpen pak je met twee vingers in je neus op. Zeesterren zwemmen ook niet weg. Krabben spelen daarentegen vaak hard to get. Lok een krab met een insect en pak hem via zijn schild op. In de Verenigde Staten worden ook meervallen gevangen met de hand. Dit noemen de Amerikanen noodling. Meervallen leven in holletjes in rivieren. Als je je hand in het hol van een meerval stopt, zwemt de vis regelrecht in je armen omdat hij probeert te vluchten. Als het een grote meerval betreft, kun je hem via de kieuwen vastpakken en omhoog trekken. Noodling is legaal in  de staten Kentucky, Louisiana, Mississippi, Oklahoma, Alabama, Georgia, Tennessee, Kansas, Illinois, Arkansas en Missouri.







3. Creëer een subtiel stukje aas



Maak een gaatje aan het einde van een één tot twee meter lange bamboestok en knoop hier het draad aan vast. Slijp het steentje tot een haakje en maak er een gaatje in waar je het draadje doorheen kunt halen. Zorg ervoor dat je een zo klein mogelijk knoopje maakt, zodat de haak klein en onopvallend blijft. Gooi het touw en de haak in het water en wacht totdat het touw strak staat. Trek de draad snel omhoog en leg de vis op het droge.





4. Creatief met flesjes



Haal de bovenkant van de fles af, tot een paar centimeter onder de ‘hals’. Maak vervolgens verticale sneetjes naar beneden. Hierdoor ontstaan lusjes die je in kunt drukken en loopt het flesje niet vol met water. Bevestig een steen aan de fles en haal er een touwtje doorheen, zodat je hem in het water kunt laten zakken. Als je de val door het water haalt, kun je kleine visjes opvangen. In Aziatische landen en op de Middellandse Zee worden rieten visvallen gebruikt.





Mis niet langer de handige bespaartips & reisaanbiedingen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief..