Kaping Le Ponant ten einde image
Cecile janisse

Kaping Le Ponant ten einde

De kaping van het Franse jacht Le Ponant is ten einde gekomen. De Somalische ‘Marines’ hebben alle dertig opvarenden vrijgelaten na onderhandelingen met de Franse regering.

Dit heeft de Franse president Nicolas Sarkozy tijdens een verklaring bekend gemaakt. De piraten staan erom bekend hun gegijzelden goed te behandelen zolang er uitzicht is op losgeld. Hoewel ook het zeiljacht is vrijgegeven is niet bekend of er losgeld is betaald. De eigenaar van Le Ponant verwacht dat het luxe jacht dinsdag aankomt in de haven van Djibouti.

De Franse journalist Gwen Le Gouil werd in december acht dagen lang gegijzeld door de "marines." Hij zei dat het 'voormalige vissers waren, die zich hebben ingelaten met illegale praktijken zoals gijzelingen, mensenhandel, geld en handel in archeologische schatten. Ze hebben geen bepaalde politieke betrokkenheid. Alleen geld telt.' Frankrijk heeft een van haar anti-terrorisme teams, de GIGN, naar de basis in Djibouti gestuurd om de gijzeling tot een goed einde te brengen.