Meer vrijheid voor Cubanen image
Cecile janisse

Meer vrijheid voor Cubanen

Cubanen lijken steeds meer vrijheden te krijgen nu Cuba niet langer onder het bewind is van Fidel Castro. Zo mag de bevolking sinds kort auto’s huren, computers en dvd’s kopen en in Cubaanse hotels slapen die tot voor kort alleen voor buitenlandse toeristen bestemd waren.


De nieuwe president van Cuba
Raúl Castro, de jongere broer van Fidel, is sinds februari 2008 de nieuwe president van Cuba. In een persconferentie liet hij de Cubanen weten dat hij veel regels zal aanpassen om het dagelijkse leven op het eiland te verbeteren.

Vooruitgang?
Raúl is zijn belofte al enigszins nagekomen. Het verbod op elektrische huishoudapparatuur is opgeheven, ook mobiels mogen sinds eind maart gekocht en gebruikt worden. En het toelaten van Cubanen in hun ‘eigen’ hotels lijkt ook op vooruitgang. Of de Cubanen veel van de nieuwe vrijheden merken is echter twijfelachtig. Het gemiddelde loon op Cuba is 15 tot 20 dollar per maand. Voor een kamer in één van de plaatselijke hotels moet de Cubaan acht keer zijn maandelijkse loon ophoesten.

Te duur
Hoewel het sinds twee weken is toegestaan om te bellen met een mobiele telefoon, hebben nog maar weinig Cubanen daarvan kunnen profiteren. Mobiele telefoons zijn nog niet vrij te koop en dus zijn maar weinig eilandbewoners in het bezit van het communicatiemiddel. Ook de huishoudapparatuur is voor vele Cubanen niet te betalen. Met de vrijheden komt de nieuwe president voornamelijk de rijke Cubanen tegemoet. Hoewel Raúl zich populairder heeft gemaakt door veel verboden af te schaffen, is Cuba nog steeds een dictatuur waarin de bevolking continu in de gaten wordt gehouden.

Peking Express geweigerd
Ook het programma Peking Express heeft dit mogen ondervinden. De televisieploeg is keihard de toegang tot Cuba geweigerd. Raúl zit blijkbaar niet te wachten op driftige Nederlanders die wanhopig op zoek zijn naar een lift.

Cuba in Columbus Magazine
In Columbus 11 staat een reportage met 24 redenen om naar Cuba te gaan, compleet met overnachtingsmogelijkheden en de Columbus Trail; een route langs de meest bijzondere plekken die door het Columbus-team zijn bezocht. Heb je deze editie gemist? Bestel hem hier na!

Bekijk ook de extra foto's die het Columbus-team heeft gemaakt tijdens de reportage naar Cuba.

Fotografie: Hadewych Veys