Expeditie Groenland van start image
Cecile janisse

Expeditie Groenland van start

Al twee jaar zijn ze bezig met de voorbereidingen. Ze brachten een avond door in een diepvries, leerden sneeuwkiten en trainden keihard. Edwer, Henk-Jan, Jeffrey, Pim, Raimo en Sanne zijn dan ook helemaal klaar voor de start van hun buitengewone avontuur op 13 april.

Het zes man sterke team van Expeditie Project Inland Ice vertrekt dan vanuit het plaatsje Kangerlussuaq in Groenland op ski’s richting het oosten over een 2700 meter hoge ijskap. Met een minimale temperatuur van -35 graden Celsius en kans op zware stormen is de 650 kilometer lange ijsvlakte die de deelnemers zullen doorkruisen een ware uitdaging.

De Nederlanders zullen geen beroep doen op hulp van buitenaf. Wel zal het jonge team gebruik maken van sneeuwkites (snowboard of ski met een kite). Sneeuwkiten kan na intensieve training een perfect hulpmiddel zijn voor een deel van de tocht. Wanneer de wind de juiste kant op waait, kunnen de deelnemers met gemak tegen heuvels op reizen.

Hoewel de Nederlanders met de expeditie een sportieve prestatie willen neerzetten, hebben ze ook een educatief doel voor ogen: het opzetten van een lesprogramma voor basisschoolkinderen. Het programma moet leerlingen bewust(er) maken van de klimaatveranderingen in arctisch gebied.

Het Nederlandse team heeft al veel sponsors weten te strikken waaronder Europeesche Verzekeringen, maar ook organisaties als HIER en International Polar Year ondersteunen het project. Ook een documentaireploeg ontbreekt niet. De voorbereidingen van de deelnemers worden al sinds 2006 gefilmd.