Iceman halfnaakt op de Everest image
Stijntehennepe

Iceman halfnaakt op de Everest

Half naakt en bij dertig graden onder nul de Mount Everest beklimmen. Zonder extra zuurstof, gehuld in een korte broek, muts, hand- en bergschoenen. Een april start dit nieuwe avontuur van Wim Hof uit Amsterdam, houder van negen ‘kourecords’. “Als je iedere dag een koude douche neemt, leef je zomaar een paar jaar langer”, aldus het droge commentaar van de beroepsavonturier.

Als hij de 7060 meter haalt krijgt Hof, ook wel ‘The Iceman’ genoemd, een vermelding in het Guinness Book of Records. Hij wil daarna nog doorklimmen om dat record meteen te breken. Met hem gaan vier Amerikanen en zes sherpa’s mee de berg op. De klim wordt onderverdeeld in etappes, ieder deel wordt een aantal keer afgelegd om aan het hoogteverschil te wennen. Elke etappe wordt één keer half naakt gelopen.

De top van deze hoogste berg ter wereld ligt op 8848 meter. Vanaf achtduizend meter bevat de lucht nog maar dertig procent van de hoeveelheid zuurstof op zeeniveau. Dit kan ernstige bijverschijnselen veroorzaken, zoals acute hoogteziekte, gezichtsverlies, bevriezing, onderkoeling, haperende ademhaling, hartaanvallen en hallucinaties. Het gebied rond de top wordt dan ook niet voor niets de ‘death zone’ genoemd.Bron: Het Parool