Vreugdekogel raakt vliegtuig image
Cecile janisse

Vreugdekogel raakt vliegtuig

Een passagiersvliegtuig van Montenegro Airlines is enkele minuten voor de landing getroffen door een zwervende kogel. De Fokker100 met 32 passagiers en vijf crewleden heeft een veilige landing kunnen maken op Podgorica, de eindbestemming van de vlucht.

De kogel veroorzaakte een gat in het staartvlak van het vliegtuig, met een diameter van drie centimeter. Deze lichte beschadiging werd tijdens een routinecontrole na de vlucht ontdekt. De oorzaak van het incident is nog onbekend. Uit onderzoek van de politie blijkt dat de kogel waarschijnlijk per ongeluk het vliegtuig raakte.

Diezelfde avond werd er door duizenden feestgangers luidruchtig kerst gevierd op straat. Mogelijk losten feestvierende Montenegrianen een vreugdeschot met hun geweren. Het afvuren van geweren in de lucht is een traditie tijdens kerst in Montenegro die nog steeds enthousiast wordt nageleefd.

In Montenegro is de orthodoxe kerk de grootste godsdienst. Deze kerk volgt de Juliaanse kalender, waardoor vieringen veertien dagen later plaatsvinden dan vieringen van de Gregoriaanse kalender, die in veel westerse landen gebruikelijk is.