Australië creëert het grootste zeereservaat ter wereld image
Metsu9

Australië creëert het grootste zeereservaat ter wereld

Australië heeft de grootste beschermde zone op zee gecreëerd. Er is 2,3 miljoen vierkante kilometer beschermde oceaan bijgekomen. Dat brengt het beschermde gebied op een totale omvang van 3,1 miljoen vierkante kilometer.

Het reservaat komt langs de hele kustlijn van Australië. Het gebied is opgedeeld in zones, in sommige gebieden is meer toegestaan dan in andere. Tijdens de Australische verkiezingen is door de minister van milieu, Tony Burke, beloofd om verschillende zones van de oceaan te beschermen en die belofte is nu nagekomen. In de zones gelden strenge regels voor onder andere de visserij en oliewinning, zo worden verschillende bedreigde diersoorten zoals de blauwe vinvis, de groene zeeschildpad en een aantal haaisoorten beschermd.

'Dit netwerk van zeereservaten zorgt ervoor dat de diversiteit in de zee gezond, vruchtbaar en veerkrachtig blijft voor volgende generaties.' Aldus Tony Burke.

Milieuorganisaties waren voorstanders voor een totaal verbod op visserij en oliewinning, maar er waren ook heel wat mensen tegen het zeereservaat en de strenge regels. De visserijsector is bang dat er door de maatregelen duizenden banen verloren gaan.





Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of schrijf je nu in voor de Columbus nieuwsbrief