Mafia, Tanzania image
Lkoedam

Mafia, Tanzania

Hordes toeristen pakken de boot naar Zanzibar, een eiland voor de kust van Tanzania. Ook het noordelijker gelegen Pemba wordt steeds vaker bezocht. Maar 150 kilometer zuidelijker ligt een klein eiland met de naam Mafia. We besluiten daar naartoe te gaan. Maar zullen we er ooit geraken?



Tekst Martin Gillam en Paulien Bakker



Dromen van een Tanzaniaanse Schone



Voor ons zit een grote man achter een flink bureau. Het kantoor is leeg, op het bureau met wat papierwerk en drie stoelen na. Een tafelventilator probeert zonder succes de hitte te verdrijven. Ik overhandig de man een dikke stapel bankbiljetten. Hij heeft liever dollars maar neemt tegen een uiterst onredelijke wisselkoers onze Tanzaniaanse Shillings voor lief. Het lijkt wel een drugsdeal in een gevaarlijk, corrupt land. Terwijl hordes toeristen de boot naar Zanzibar pakken, hebben wij op de kaart een klein en onbekend eilandje 160 kilometer zuidelijker ontdekt, dat luistert naar de illustere naam Mafia. Het eiland moet zo’n twintig kilometer voor de Tanzaniaanse kust liggen. We hoorden verhalen dat op dit eiland dat slechts door weinigen wordt bezocht de tijd heeft stilgestaan. Hier zou je nog het eilandleven kunnen zien zoals dat een eeuw geleden was. Hier waren de stranden nog witter dan wit en de zee nog turkoiser. Hier moésten we naar toe.



Het eiland werd net als Zanzibar eeuwen geleden al aangedaan door Westerse zeevaarders op hun handelsroute. Er liggen nog ruïnes van een moskee uit de vijftiende eeuw. Maar de geschiedenis reikt verder terug naar het jaar vijftig na Christus. Toen schreef men dat Mafia fungeerde als tussenstop op de handelsroute van Jemen naar de Afrikaanse Oost-kust. Bij nadere bestudering blijkt dat het eiland het grootste marinepark in de Indische oceaan huisvest. Onder water stikt het van de koraal (zo’n vijftig (!) verschillende soorten). Er zwemmen ruim vierhonderd soorten vissen. Met een traditionele Dhow-boot, een smalle catamaran van hout, zeil je zo naar het reef. Dat is, als de wind ten minste hard genoeg waait om de aan elkaar genaaide stukken zeildoek te bollen. Zouden we al die andere snorkelaars achter ons weten te laten om samen van een exclusief en beschermd koraalgebied te genieten?



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.