The Outback, Australië image
Lkoedam

The Outback, Australië

De gigantische Outback van South Australia lijkt op het eerste gezicht niet meer dan een kale, verlaten vlakte. Er is hier alleen maar zand, steen en zon, een handjevol Aboriginals, boeren en een paar anarchistische gelukszoekers die alles opgaven om te mijnen. Je kúnt hier arriveren met slechts een T-shirt om het vege lijf, en vertrekken als miljonair. Maar wie eenmaal verslaafd raakt aan de Outback, wil niet meer weg. Welkom in het Zonnige Zuiden van Australië, dat meer op het Wilde Westen lijkt.



Tekst Jona Dekker, Fotografie Ilse Schrama



Ondergronds geluk



Ik voel mijn hart bonzen als ik over de dorre vlakte om me heen tuur. We staan op de grootste koeienboerderij ter wereld, zo groot als België, en worden ingesloten door een tientallen meters hoge muur van wervelende stofstorm en aan de andere kant een zuil van regen en stormwind. Help, een orkaan! Piloot Trevor Wright schudt zijn hoofd. ‘Neuh. Eerder een ordinaire storm, maar wel een grote.’ Hij heeft er al 32 vliegjaren hier in de Outback van South Australia op zitten, hij is het enige ‘openbare vervoer’ dat voorhanden is, maar kijkt bedenkelijk. Zijn eenmotorige Cessna 210-propellorvliegtuigje van formaat fiat panda staat al opgesteld aan het begin van de landingsbaan om ons naar zijn dorp te brengen. Hij is de enige buurman in de wijde omtrek.



What the hack, we gaan, besluit hij. Snel wurmt ieder zich op één van de zes stoelen. Even later vliegen we over een betoverend landschap: een oneindige lege vlakte, voor ons rood stof dat hoog opwaait en een bijna ondergaande zon die er zacht en magisch doorheen schijnt. Achter ons is de lucht dreigend en donker, maar de storm haalt ons niet in. De fotografe durft van angst geen foto’s te maken (...)



Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 20.



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.