Film: El baño del Papa image
Sannetje001

Film: El baño del Papa

De arme bewoners van het Uruguayaanse stadje Melo raken behoorlijk opgewonden als ze horen dat paus Johannes Paulus II zijn bezoek aan Uruguay bij hen zal beginnen. Ze hopen niet alleen op hemelse zegeningen, maar hopen er ook een financieel slaatje uit te kunnen slaan...

De arme bevolking van Melo hoopt met de komst van de paus op een massaal gevolg met pelgrims, die ze kunnen verleiden met gebakjes, souvenirs, vlaggetjes en zelfgedraaide chorizoworsten. Een van de bewoners is Beto, die met zijn fiets goederen de grens over smokkelt. Hij heeft echter een heel ander idee over het profiteren van de reli-toeristen die naar Melo zullen trekken: hij bouwt een openbaar toilet, zodat de mensen na een lange toespraak en de hapjes achteraf op zijn luxe toilet hun behoefte kunnen doen.

Langzaamaan haalt Beto genoeg geld bij elkaar voor stenen, een deur en een echte toiletpot. Aanvankelijk vinden vrouw en dochter het plan helemaal niets. Vooral wanneer Beto het spaargeld, dat bedoeld is voor de mediastudie van zijn dochter, wil investeren in het toiletgebouwtje. Dan maar wat extra ritjes als smokkelaar te fiets over de grens. Of zijn er nog andere creatieve oplossingen?

El Baño del Papa is een warme film over het dagelijks leven in Uruguay, het gevecht tegen de armoede en alle vreemde en minder vreemde ideeën die daarbij horen.

Vanaf 3 januari is El baño del Papa te zien in de Nederlandse filmtheaters.