Ierland - 16 Ierse surprises image
Lkoedam

Ierland - 16 Ierse surprises

Wil je in Ierland de horden naar hun roots zoekende Amerikanen vermijden, reis dan af naar het graafschap Donegal en het aangrenzende Noord-Ierland. Hier wachten je nog echte verrassingen. Sommige heel erg Europees, andere heel erg niet. Neem nog een teug Guinness, trek je beste regenkleding aan en ga de strijd aan met de elementen.



Tekst: Wim Kamerbeek, Fotografie: Ilse Schrama



1 Ga links rijden

Het lijkt zo simpel: je gaat gewoon aan de andere kant van de weg rijden en ‘Bob’s your uncle’. Maar zo eenvoudig is het dus niet. De hand waarmee je schakelt, is ook de hand van de richtingaanwijzer. Ieren weten dit. Als ze een automobilist zien die bij droog weer de ruitenwissers aanzet, weten ze dat het iemand van het vasteland is die van richting gaat veranderen. Rijden over een rechte brede weg is niet zo moeilijk, zolang jij als bestuurder maar aan de kant van de wegas zit. Maar dan volgt onvermijdelijk een rotonde, waar Ierland mee bezaaid is. Hier is het verstandig om je ruitenwissers aan te zetten, zodat de Ieren weten dat je een bloody foreigner bent en dus afstand houden.



2 Giant’s Causeway

Volg in reuzenvoetsporen

Volgens de legende bouwde de reus Finn McCool een pad door de zee om met zijn Schotse tegenhanger Benandonner te vechten. De 40.000 zeskantige basaltblokken die hier massaal in zee en op het strand liggen, zijn gewoon het gevolg van snel afgekoelde lava. De Noord-Ieren hebben rond hun enige brokje werelderfgoed een milde tourist trap gebouwd. Overigens: het andere eind van de legendarische Causeway ligt in Fingal’s Cave op het Schotse eiland Staffa.



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.