Almeria, Zuid- Spanje image
Lkoedam

Almeria, Zuid- Spanje

Rij voorbij de ruige kust het binnenland van Almería in en je komt een verdwijnend Spanje tegen: een traag en dromerig land. Hier, in het droogste stukje van Europa, liggen drie eenzame western dorpen – de stille getuigen van de glorieuze filmtijden van deze regio. Ze geven je de kans nog iets van de magische sfeer van toen op te snuiven en je, al is het maar eventjes, een klassieke revolverheld te wanen.



Tekst en fotografie: Auke Hulst



Almeria, een Revolver held in Zuid- Spanje



‘Het is zeker wel lekker om de hele dag cowboytje te spelen?’

Kevin grijnst. Zijn ongeschoren gezicht is bruingebakken in de zon. De voormalige stuntman, die zich zonder veel bezwaar achter een paard door het stof laat trekken, heeft zijn plek gevonden. Een houten wildwest-dorp dat omringd wordt door majestueuze vistas. ‘Good life’, zegt hij in krom Engels. Ik kan het me levendig voorstellen.

In de woestijn van Tabernas, even ten noorden van de Spaanse kustplaats Almería, ligt filmgeschiedenis. Een kleine vijftig jaar terug streek de Italiaanse regisseur Sergio Leone er neer. Niet alleen om een vrouw uit de stad te huwen, maar vooral om klassiek geworden spaghetti westerns te maken. Andalusië was de ideale stand-in voor Monument Valley en Texas, waar de films van zijn held John Ford waren gedraaid. Leone zou het gebied vereeuwigen in de cynische anti-westerns A Fistful of Dollars (1964), For a Few Dollars More (1965), The Good, the Bad and the Ugly (1966) en Once Upon a Time in the West (1968).



Leone was niet de enige die de filmpotentie van het gebied zag. Met Italiaans geld werden in het ruige Spaanse achterland zo’n zeshonderd films gemaakt, die een antwoord moesten vormen op de teloorgang van de Amerikaanse western. En ook Hollywood vond de weg naar het relatief achtergebleven gebied, waar de productiekosten laag waren en de bemoeienis van vakbonden en overheden gering. De Afrikaanse woestijn in Patton? Het is de provincie Almería. Het Arabië van Lawrence of Arabia? Spielbergs Indiana Jones and the Last Crusade? Andermaal: Almería. De lijst is lang en divers.

 



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.