Kerala, India image
Lkoedam

Kerala, India

De groenste provincie van India is gezegend met miljoenen kokospalmen, ongerepte stranden, ontelbare waterwegen en hier en daar een knuffelgoeroe. 15 tips voor een actieve, spirituele en ontspannen trip.



Tekst: Matthijs de Groot, Fotografie: Louise ten Have



Spice girls en knuffelgoeroes



1 Neem een duik in het diepe - Backwaters



Direct achter de kust ligt een 900 kilometer lang netwerk van rivieren, kanalen en meren, dat vroeger door gebrek aan wegen werd gebruikt voor transport. Huur je eigen huisboot met bemanning en laat je rondvaren door deze idyllische waterwegen die worden omzoomd door palmbomen, dorpjes, moskeeën, kerken en rijstvelden. Het leven speelt zich af rondom je boot: op het water en direct aan de waterkant. Je eigen kok kookt de heerlijkste gerechten en voordat je overnacht op de boot, neem je je laatste drankje loungend onder de sterren. Het verschil in kwaliteit tussen de boten is groot, dus check goed. [eco icoon] Kies als het even kan een boot met het Green Palm keurmerk, waarbij het afval (toilet!) netjes wordt afgevoerd en de boot beschikt over een binnenboordmotor (buitenboordmotoren vervuilen meer en zijn lawaaiig). Sommige boten hebben een terras op de eerste verdieping, wat een goed uitzicht garandeert. Op andere kan je lekker loungen op het voordek. Uiteraard wil je niet in een file van huisboten terechtkomen dus ga van de gebaande paden af. Goede alternatieven voor de drukke startplaats Alleppey zijn Kollam en Kumarakom. Vanaf € 200 voor 24 uur, inclusief eten, tarief sterk afhankelijk van het seizoen.



2 Leer Keralaans koken - Backwaters



De kok op je huisboot maakt de heerlijkste gerechten speciaal voor jou klaar. Je bent welkom om mee te kijken en zelf een gerecht te leren bereiden. Vraag het op tijd, want de gerechten worden uren van tevoren klaar gemaakt.

 



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.