Toscane, Italië image
Lkoedam

Toscane, Italië

Maremma, in het zuidwesten van Toscane, wordt in Italiaanse geschiedenisboeken beschreven als het hart van de antieke Etruskische beschaving, maar vooral als gevaarlijk niemandsland waar alleen cowboys en straatrovers zich wagen. Wat resteert van dit Wilde Westen van Toscane? Columbus gaat te paard op onderzoek uit.



Tekst Jona Dekker, Fotografie Peter van Beek



De cowboys van Toscane



De beruchtste bandiet van Toscane, woest en zwartbebaard, rent in zijn onderbroek door het donkere woud. Zijn blote voeten komen keer op keer pijnlijk neer op de scherpe rotsblokken waarmee de bosgrond bezaaid ligt. Voor de zoveelste keer zit de sterke arm van de wet achter hem aan. Maar van paniek is geen sprake. Hij kent het bos op zijn duimpje – ook dit keer zal hij aan zijn vijanden ontkomen en een nieuw rovershol vinden.



Het zou een parodie op een spaghettiwestern kunnen zijn. Maar het is echt gebeurd in de Italiaanse regio Maremma, het zuidwestelijke puntje van Toscane, in 1867. De rover heette Domenico Tiburzi en stond bekend als de Robin Hood onder de bandieten. Tiburzi koos bewust voor Maremma – een afgelegen gebied vol zompige moerassen en kreken – als uitvalsbasis om van de rijken te plunderen en aan de armen te geven. Hij was een held onder de plaatselijke boerenbevolking, die hem onderdak en bescherming bood tegen de politie. Maar hij vermoordde ook twintig mensen in koelen bloede, onder wie een bevriende rover. ‘Ik was baldadig door de alcohol’, legde Tiburzi uit in zijn dagboek. Zelf werd hij pas op zijn zestigste doodgeschoten door de politie, aan een paal gespijkerd en gefotografeerd.



Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 24



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.