IJsmarathon op Antarctica image
Sannetje001

IJsmarathon op Antarctica

Na dagen wachten waren de weergoden op Antarctica het poolgebied eindelijk goed geluimd. De Antarctic Ice Marathon, die eigenlijk al voor zaterdag 15 december stond gepland, startte afgelopen woensdag.

De Antarctic Ice Marathon is de zuidelijkste marathon op aarde en de unieke kans om een marathon te voltooien op het zevende continent. De marathon start aan de voet van de Ellsworth Mountains. Er wordt heel wat verwacht van de deelnemers. Ze zullen ijs en sneeuw moeten trotseren en vertrouwen op zichzelf. Er zal tijdens de marathon namelijk, behalve hun medeatleten, geen levende ziel te bekennen zijn. Er is geen publiek die de deelnemers kan aanmoedigen en ook pinguïns zijn op dit gedeelte van Antarctica niet te vinden.

Afgelopen dinsdag kwamen de atleten in de middag aan. Hoewel er werd voorspeld dat er misschien toch nog onweer kon komen, is het eerste deel van de marathon; de Antarctic Ice Marathon voor rolstoelatleten, woensdag toch geslaagd. Rolstoelrijder William Tan slaagde erin de wedstrijd te winnen in 9 uur, 48 minuten en 52 seconden. Hij is hiermee de eerste rolstoelatleet die een marathon beëindigde op alle zeven continenten.

De Antarctic Ice Marathon is de enige marathon op Antarctica en wordt georganiseerd door Polar Running Adventures, die eerder al de jaarlijkse Noordpool Marathon organiseerde.