Oman - Een zoon voor de sultan image
Lkoedam

Oman - Een zoon voor de sultan

‘De Sultan? Jazeker, die heb ik ontmoet. Vorig jaar. Zenuwachtig dat ik was! Mijn lichaam trilde helemaal. Niet dat het gesprek lang was, nee. Hij schudde mijn trillende hand en vroeg wat ik voor de kostwinning deed. Ik antwoordde “Ik ben schapenherder



Fotografie Louise ten Have



Een zoon voor de sultan



Zijn vriendelijke uitnodiging nemen we aan en even later zitten we met de knieen gekruist op een Arabisch kleed met een kopje thee. Een ingelijste foto van een vriendelijk glimlachende sultan pronkt aan de wand. Een goede man, schijnt. Iedereen praat vol lof over hem. Geen fout woord is voorbij gekomen. En dat waren tal van verhalen en anekdotes die ik reeds heb gehoord. Sultan Qaboos, de ‘koning’ van Oman, het klinkt als een sprookje. Koning van een land dat op toeristisch gebied nog maar een dreumes is maar binnen enkele tientallen jaren wel eens zou kunnen uitgroeien tot een gigant. Een land dat wordt geassocieerd met woestijn, maar dat bij betere kennismaking meer zal worden herinnerd als een land met lange onontdekte stranden, ruige bergen en idyllische oases. Een land dat voor de reiziger die gewend is zijn eigen plan te trekken en de natuurlijke schoonheid in eigen tempo wilt ontdekken aanvoelt als een walhalla.



Want wat heb je nu eigenlijk nodig in een land waar de zon constant schijnt, de bevolking de vriendelijkheid zelf is en criminaliteit niet bestaat? Okay, misschien is in Muscat het eerste cokesnuivertje gesignaleerd en is er laatst iemand nadat hij een lichte aanrijding had veroorzaakt bij het parkeren stiekem doorgereden, maar dan heb je het wel gehad. Met dank aan het iedereen-kent-iedereen karakter en de Islamitische Wet. Want als Omani-op-het-verkeerde-pad laat je het wel uit je hoofd om hier foute dingen uit te halen. De straffen zijn zwaar en bovendien, je ligt eruit. Vrienden, familie en iedereen die je vaag kent kijken je met de nek aan, het is voorbij. Een niet voor te stellen( of grappig) voorbeeld is de plaatselijke wekelijkse wapenmarkt. In de provincie lopen veel mannen met geweer - altijd handig als een wolf (!) een van je schapen of een geit aanvalt - maar eigenlijk is het meer een traditie. En waar denk je dat die wapenmarkt gehouden wordt? Op de meest logische plek natuurlijk, daar waar je geld kunt wisselen! Dus recht voor deur van de Bank of Oman in het centrum van Muscat. Elke week lopen Omani mannen gewapend de bank binnen. ‘Goedemorgen, ik heb net dit geweer gekocht, mooi he! Maar kunt u misschien dit briefje van honderd voor me wisselen?’.



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.