Malediven - Op een onbewoond eiland image
Lkoedam

Malediven - Op een onbewoond eiland

Ik open mijn ogen. Mijn handen woelen door zand. Mijn voeten liggen in het water. De lucht is helder blauw, met hier en daar een wolk en de wind voelt verkoelend. Vanuit mijn ooghoeken loopt een slakkenhuis in hoog tempo naar het water, een krab met zijn perfecte hoedje/huisje. Niemand om me heen, hier op dit onbewoonde eiland. Het zand steekt amper 50 cm boven de zeespiegel uit, als een dikke pizzabodem met slechts wat rechtopstaande groentestengels. De onbedekte rand is in dit geval zand. Koraal zand, het soort zand dat compact is, nooit te heet wordt in de zon, en niet opvliegt bij windkracht 10. En ook nog eens spierwit. Speurend over het water in de verte nog meer onbewoonde eilanden. Achter me een wilde jungle van palmbomen en nog meer tropisch moois.



Foto Louise ten Have



Op een onbewoond eiland



De planten dicht bij het strand proberen het zand in beslag te nemen. Tevergeeft, lijkt, het wassende water zorgt daar wel voor. De stroming is te sterk. Het zeewater dicht bij het strand is kraakhelder, als drinkwater, daarachter het turkooise water afgewisseld met donkerblauw water, een mooi pallet van helder blauwe kleuren. Een rondje strand eiland kost me 877 voetstappen. 229 palmbomen. Er ligt een aangespoelt cocacolaflesje, mischien van 1 vde resorts verderop, of van de vissers in hun Dhonis-traditionele vissersboot. Op het strand liggen aangespoelde kunstwerkjes hout. Grillig van vorm. Resorts zetten ze ook wel als kunstwerk op het strand of op de bar. Overblijfsels en een blijvende herinnering aan de tsunami, kerst 2004.



De mensen zijn hier nog steeds angstig als ze over de tsunami spreken en hopen dat het niet nog eens gebeurt. Dat ze angstig zijn is niet gek als je naar de hoogte van de eilanden kijkt, ze steken echt amper boven de zeespiegel uit.Gelukkig was de grootste kracht uit de vloedgolf en steeg alleen de waterspiegel zodat alles onderwater kwam te staan. Een angstige gedachte als je hier staat. De eilanden verdwenen letterlijk. Alleen bomen en delen van huizen staken erboven uit. Elk eiland heeft dan ook zo zijn materiale schade en slachtoffers gehad. Op sommige eilanden zijn huizen weggevaagd en bij weer andere zijn er spullen weggespoelt. Alle eilanden hebben daarom een grote of kleine renovatie of verbouwing achter de rug en vele eilanden, voornamelijk locale eilanden zijn nog bezig met de wederopbouw.

Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.