Papoea-beelden in Tropenmuseum image
Sannetje001

Papoea-beelden in Tropenmuseum

Vanaf morgen toont het Tropenmuseum 58 bisjpalen uit Nieuw-Guinea. Deze sculpturen worden gemaakt door het Asmat-volk uit Nieuw-Guinea, voor hun eeuwenoude gebruiken rondom voorouderverering.

Behalve de 58 bisjpalen uit Nieuw-Guinea, toont het Tropenmuseum in Amsterdam vanaf morgen historische en hedendaagse foto’s van het Asmat-volk. Deze stam uit de Indonesische provincie Papoea (het vroegere Nederlandse Nieuw-Guinea) staat bekend om zijn vooroudervereringsrituelen. De bisjpalen die daarbij worden gebruikt zijn soms meer dan 12 meter hoog. In de tentoonstelling Bisjpalen, een woud van magische beelden, komen de rituelen tot leven in een samenspel van licht, geluid en film.

Nog nooit zijn er zoveel bisjpalen tegelijkertijd getoond. Elke paal heeft zijn eigen zeggingskracht en symboliek en in elke sculptuur wordt het wereldbeeld van de Asmat weerspiegeld.

De Asmat geloven niet in een natuurlijke dood, volgens hen zijn kwade krachten de werkelijke oorzaak van iemands overlijden. Door een voorouder af te beelden in de bisjpalen, wordt de voorouder geëerd, wordt zijn dood gewroken en is de geest van de overledene vrij om de levenden te verlaten.

De tentoonstelling Bisjpalen, een woud van magische beelden is van 3 nov 2007 t/m 13 april 2008 te zien in het Tropenmuseum te Amsterdam. www.tropenmuseum.nl