Eeuwenoude indianen opgegraven image
Thierry

Eeuwenoude indianen opgegraven

De best bewaarde archeologische vondst van de Cariben wordt eindelijk opgegraven. Zowel de afmeting als de waarde van de vondst - een eeuwenoud plein voor Indiaanse ceremonies in San Juan, Puerto Rico - verbaast de plaatselijke archeologen.

Al in 1985 werd bekend dat de locatie van archeologisch belang is. Nu het land er nodig is voor een damproject, heeft het US Army Corps of Engineers besloten de vondst uit te graven. Resten van een eeuwenoude samenleving, de Tainos, kwamen aan de oppervlakte. De Tainos waren een vertakking van de Arawak-indianen en leefden tussen 600 en 1500 na Christus. De vondst bestaat uit een enorm plein, mogelijk gebruikt voor wedstrijden of ceremoniën, uitgehouwen figuren van mensen met kikkerbenen en graven waarin de lichamen met het gezicht naar beneden en opgetrokken benen begraven zijn. De vondst schijnt een nieuw licht op de leefwijze van de Tainos. Het verschaft informatie over rituelen en eetgewoonten.

New South Associates, de archeologische organisatie die de uitgraving coördineert, bezit volgens bezorgde wetenschappers in het land niet de expertise die nodig is bij de uitgraving van de kwetsbare vondst. De organisatie geeft inderdaad toe dat een schoffelmachine al enkele prehistorische botten heeft gebroken. 'Maar', zegt de woordvoerder, 'dat was bij een handmatige uitgraving ook gebeurd.'