De bamboeman weet wie het gedaan heeft image
Claudia

De bamboeman weet wie het gedaan heeft

Columbus oprichters Matthijs de Groot en Louise ten Have zijn op ontdekkingstocht in Papoea-Nieuw-Guinea en berichten vanuit de jungle over hun belevenissen aldaar. In deel twee: het bamboe rechtstelsel.

In veel reisgidsen wordt Papoea-Nieuw-Guinea (PNG) aangemerkt als gevaarlijk land. Met veel bombarie wordt gewaarschuwd voor bendes en overvallers. Feiten liegen niet, maar als ik zeg dat ik me in PNG tien keer veiliger voel dan in Nederland, dan zit ik er niet ver naast. Hoofdstad Port Moresby heeft wel wat last van zogenaamde rascals; dit zijn meestal werkloze jongeren die 'wat bijverdienen', om het netjes uit te drukken. Maar buiten de hoofdstad merk je er niets van en kom je enkel lieve mensen tegen.

Witch doctors

Eén van de redenen dat mensen op de verre eilanden van PNG geen slechte dingen doen, zijn de bamboemannen. Deze witch doctors weten precies wie wat gedaan heeft. Heeft iemand je geld gestolen of is er iemand vermoord? Haal het bamboeteam erbij, die vraagt aan het gras naar de dader. Bamboe weet alles! Terwijl de twee mannen de bamboe los in de hand houden, begint het gras te bewegen richting dader. Als gekken rennen de bamboemannen, zwart geschminkt en in grassprieten getooid, achter de bamboe aan. Voor de toeristen, denk je nu: vast een leuke toeristentrekpleister. Maar nee, dit is echt. Toeristen zijn hier immers niet. Dit is Papua-Nieuw-Guinea. Heel PNG heeft in 2010 maar liefst meer dan duizend toeristen uit Europa gekregen. En ze zijn blij met het resultaat.

Bamboe als bloedhond

Terug naar de bamboemannen. Ook de politie schakelt geregeld bamboe in als een onderzoek op dood spoor zit. Kijk dus niet raar op als je twee grasmannetjes met een bamboestok ziet rennen met een politieagent er achteraan: de bloedhond op z'n Papua's. In dat geval: duik snel weg. De bamboe zou maar bij jou uitkomen! Je moet wel een heel goed alibi hebben, want Papua's geloven in het gelijk van de bamboe. Overigens eindigt het rennen meestal op een van de volgende twee plekken: het vliegveld of het strand. De moordenaar heeft het eiland doorgaans inmiddels verlaten.


Lees ook deel 1: De megapod egg hunters van PNG
Lees ook deel 3: Hello and goodbye


Hoofdbeeld door Travelmoments.reisreporter.nl