Zand verwoest Chinese muur image
Thierry

Zand verwoest Chinese muur

De Chinese Muur is ernstig beschadigd door grote zandstormen in China. Dat meldde het Chinese persbureau Xinhua gisteren. De exacte schade is niet bekend, maar het gaat om de verwoesting van tientallen kilometers muur.

Op het eerste oog lijkt deze verwoesting een natuurverschijnsel, maar de zandstormen zijn het gevolg van te intensieve landbouw. Hierdoor is het gebied Minqin van Gansu veranderd in een woestijn. Het verwoeste deel van de muur bestond grotendeels uit klei in plaats van steen, wat de muur extra kwetsbaar maakte voor de zandstormen. Ook in andere gebieden leed de muur ernstige beschadigingen door erosie, toeristen die stukken muur als souvenir meenemen en zelfs bedrijven die een snelweg lieten aanleggen dwars door de muur.



De oorspronkelijke lengte van de muur is 6.400 kilometer lang en hiermee het grootste bouwwerk ter wereld. De muur is ooit gebouwd uit bescherming van de Chinese heersers, waarbij dynastieën de bouw van elkaar overnamen en de muur zich zo bleef uitbreiden. Nu geldt de Chinese muur - onderdeel van de Unesco lijst - als grootste trekpleister van China, met tien miljoen bezoekers per jaar.