Beloning niet gekapt woud image
Thierry

Beloning niet gekapt woud

Tijdens een bijeenkomst over klimaatverandering in Kenya lieten Costa Rica, Nieuw-Guinea en Congo de VN weten dat ze een beloning willen voor het intact houden van hun regenwouden.

De drie landen, samen de Coalitie van Regenwoud Naties, vinden dat niet alleen het herstellen van gekapte regenwouden beloond zou moeten worden, zoals nu het geval is. Deze regel werd ingevoerd in 1997 met het Kyoto Protocol. Het intact laten van bestaande regenwouden is net zo belangrijk en verdient daarom een tegenprestatie, vindt de coalitie.

‘Onze poging tot ontwikkeling zou serieuze vertraging op kunnen lopen tenzij we de steun van de internationale gemeenschap krijgen voor het behoudend gebruik van onze wouden’, aldus Gabons’ minister Koko. Het is nog onduidelijk of de Coalitie inderdaad een beloning krijgt, maar de kans is klein dat dit gebeurt via het Kyoto Protocol, dat in 2012 afloopt. De Secretaris van Milieu in India geeft als commentaar dat er te veel wetenschappelijke onzekerheden kleven aan dit beloningssysteem voor het behouden van regenwoud.