Zimbabwe verliest wildlife image
Thierry

Zimbabwe verliest wildlife

De populatie wildlife in Zimbabwe is de afgelopen zeven jaar negentig procent kleiner geworden. Dit blijkt uit een trendonderzoek van Zimbabwe Conservation Task Force, die zich hevig zorgen maakt over de situatie.

De problemen begonnen toen president Mugabe in 2000 grote natuurreservaten herverdeelde in kleinere kavels. Hij nam het land van boeren in beslag en koos nieuwe 'boeren’, volgens velen in werkelijkheid criminelen en oorlogsveteranen. Naar het land van de verbannen boeren werd niet meer omgekeken waardoor grote voedselschaarste ontstond. De nieuwe bewoners zagen meer geld in het vlees van de dieren. Ook jagers uit omringende landen werden naar deze gebieden getrokken voor de grootscheepse jacht.

De overheid zelf liet vorig jaar voor de viering van Onafhankelijkheidsdag honderd olifanten slachten. Ook is er ivoor verkocht aan China, in ruil voor wapens.

Reizigers mijden Zimbabwe steeds meer, omdat wildlife dat er nog rond loopt vaak verminkt is en bijvoorbeeld een been mist. Het wegblijven van toeristen is een domper voor de economie van Zimbabwe, een land dat met vijf procent het slechtste BBP ter wereld bereikt heeft. Ondertussen zijn de wildlifeboerderijen teruggelopen van 620 naar 14 en de natuurreservaten van 14 naar 1.

Johnny Rodrigues, oprichter van Zimbabwe Conservation Task, hoopt met het onderzoek grootschalige aandacht te richten op de situatie.

Wil je weten waar wildlife nog in volle glorie gespot kan worden? Kijk dan uit naar de aankomende Columbus editie (12 september in de winkels) voor de Columbus Wildlife Planner!