Revolutionair vliegtuig op komst image
Thierry

Revolutionair vliegtuig op komst

De tijd dat we onze huidige vliegtuigen alleen nog kunnen bewonderen in musea is dichterbij dan we denken. Boeing en een projectgroep van studenten en professoren aan de TU Delft werken hard aan een revolutionair ontwerp van hét toekomstige vliegtuig.

Alles wat kosten kan verlagen, de efficiëntie vergroten en de CO2-uitstoot verkleinen wordt door het onderzoeksteam onder de loep gelegd. Aan de hand hiervan kunnen de meest ongewone ontwerpen ontstaan. Zoals een propelleraandrijving in plaats van straalmotoren. Of wat dacht je van een vliegtuig zonder vleugels, een soort UFO? De Blended-Wing Body die Boeing ontwikkelt lijkt daar erg veel op. Er zouden in zo’n toestel makkelijk 800 mensen passen, maar door de ronde vorm zouden de passagiers bochten veel heftiger ervaren. Een spuugzakje is dan geen overbodige luxe!

De reden voor het onderzoek naar een beter ontworpen vliegtuig is de enorm groeiende luchtvaart. Wetenschappers verwachten dat de CO2-uitstoot zal stijgen van twee procent naar vijf procent in 2050. De huidige toestellen blijken daarom niet op te kunnen tegen de groeiende sector. Er moeten zuinigere, meer efficiënte toestellen voor in de plaats komen die meer mensen met minder CO2-uitstoot kunnen vervoeren en minder geluidsoverlast veroorzaken.
Over vier jaar verwacht men het ontwerpconcept af te hebben, maar het duurt nog even voordat reizigers aan boord mogen. Het toestel zal naar verwachting in 2020 in de luchtvaart geïntegreerd worden.