Met de trein naar Tibet image
Jeannette

Met de trein naar Tibet

De Qinghai spoorlijn, de hoogste spoorlijn ter wereld, heeft Tibet voor reizigers een stuk toegankelijker gemaakt. De spoorlijn is sinds vorig jaar juli in gebruik. Anderhalf miljoen reizigers hebben inmiddels gebruik gemaakt van de 1142 kilometer lange spoorlijn tussen Golmut en Lhasa. Ruim een derde van de reizigers waren toeristen.

De Chinese authoriteiten zien de spoorlijn als een belangrijk middel om Tibet te ontwikkelen en te moderniseren. Tibet is sinds 1950 bezet door China, daarom is de Qinhai spoorlijn omstreden. China probeert Tibet te 'verchinezen' en de traditionele Tibetaanse cultuur te ruïneren. Die cultuur is waarschijnlijk juist een van de redenen om naar Tibet te gaan en het zou zonde zijn als deze spoorlijn roet in het eten gooit en er voor zorgt dat er op termijn weinig meer over is van het onherbergzame en pure Tibet.

China begon onlangs ook met de aanleg van een snelweg naar het Everest Base Camp ter gelegenheid van de Olympische Spelen. De route van de Olympische Vlam is over de top van de Mount Everest gepland, een snelweg moet de tocht makkelijker maken. Ook hoopt China op deze manier meer bergbeklimmers naar de Tibetaanse zijde van de berg te trekken.

Bron: Travel.Blog