Olifanten herkennen taal image
Smckle

Olifanten herkennen taal

Kom je op safari in Kenia oog in oog met een olifant te staan, dan is het te hopen dat je een aardige woordje Engels spreekt.

De dieren voelen zich niet bedreigd als je Engels tegen ze spreekt. Dit beweren wetenschappers in Kenia die een onderzoek hebben gedaan naar het gedrag van deze beesten. Olifanten kunnen volgens hen verschillende mensentalen onderscheiden.

Taal

Olifanten herkennen de talen Maa, Swahili en Engels. Ook als de dieren Swahili horen voelen ze zich op hun gemak. echter, wannneer olifanten Maa – de taal van de Masaï – horen worden ze nerveus, geïrriteerd en onrustig.

Onderzoek

Uit het onderzoek is gebleken dat olifanten intelligente dieren zijn. Niet alleen herkennen de beesten de verschillende talen die mensen spreken, maar ook kunnen ze elkaar identificeren door het geluid wat ze maken. Volgens de wetendschappers verliep het onderzoek vrij gemakkelijk. Ze plaatsten grote speakers op jeeps en gingen in verschillende talen praten. De olifanten reageerden bij elke taal anders.

Masaï

Sommige olifanten verlaten reservaten en doden vee van de Masaï, die als reactie erop de dieren met speren doden. Dat zou kunnen verklaren waarom olifanten onrustig worden van het geluid van de Maa-taal.


Meer over Kenia kun je lezen in Columbus editie 11


Foto door: Vlinder.reisreporter.nl

Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.