Hongaars kasteel voor cent image
Nadine

Hongaars kasteel voor cent

Altijd al een droompaleisje willen hebben? Dan is nu je kans. In Hongarije staat namelijk een kasteel te koop voor omgerekend een halve cent. Koopje toch?

Het stulpje is gelegen in het dorpje Gyula, op ongeveer 200 kilometer van Boedapest. Het Almasy kasteel is gebouwd in 1725 en beslaat een oppervlakte van zo'n 13.000 vierkante meter. En nog meer goed nieuws: om vervelende huurders hoef je je ook geen zorgen te maken, want het gebouw staat ook nog eens leeg.

Addertje

Dat er echter een addertje onder het gras zit, mag niet verrassend heten. Klara Perjesi, burgemeester van het dorp en tevens verkoper van het pand, wil dat de nieuwe eigenaar het complex compleet opknapt. De kosten: ruim 1 miljoen euro. Het gebouw zal alleen maar verkocht hebben aan iemand die garandeert de renovatie en de bijkomende kosten daarvan op zich te nemen.

Toeristische trekpleister

Door het kasteel spotgoedkoop op de markt te zetten, hoopt Perjesi vastgoedontwikkelaars aan te trekken, die de ruine omtoveren tot een droomoord voor vakantiegangers. Het gebouw ligt in een toeristisch complex met een nabijgelegen spa. De regio, die bekend staat om de vele worstenfestivals, grenst aan Roemenië en kent een directe treinverbinding met Transsylvanië.

The English Patient

Het kasteel dankt zijn naam aan de vroegere eigenaars, de Almasy familie. De oplettende lezer herkent de naam wellicht uit The English Patient, waarin Ralph Fiennes de echtbestaande aristocratische graaf Laszlo Almasy speelde.

Leeg

Het gebouw is al eens gerenoveerd, nadat het in 1801 afbrandde. Inmiddels staat het kasteel al ruim tien jaar leeg.


Bron: Metro.co.uk

Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.