'Scalpeltoerisme' populair image
Wilfried

'Scalpeltoerisme' populair

De mooiste vrouwen komen uit Venezuela, lijkt de conclusie van velen te zijn, nu voor het tweede jaar op rij een Venezolaanse de Miss Universe verkiezing won. En dat is te danken aan plastische chirurgie.

Onder het mes gaan om er mooier uit te zien, is in Zuid-Amerika al de normaalste zaak van de wereld. Zo ook in Venezuela. De vrouwen aldaar zeggen zelf dat schoonheid wordt gezien als een basisbehoefte en dat plastische chirurgie niet alleen weggelegd is voor de rijken.

Cadeau

Meisjes krijgen de operatie vaak cadeau van hun ouders, soms zelfs al op 13-jarige leeftijd. 'Er is veel sociale druk om er uit te zien zoals de vrouwen uit de schoonheidswedstrijden en iedereen wil er dan ook hetzelfde uitzien,' aldus een Venezolaanse vrouw.

Borstvergroting

Het is dan ook de topbestemming voor toeristen die voor een goedkopere prijs dan thuis aan zich willen laten sleutelen. De meest uitgevoerde operatie is borstvergroting; geschat wordt dat in Venezuela zelf ruim 30.000 operaties per jaar worden uitgevoerd. Ook neuscorrecties zijn erg populair.

Vakantie

Patienten uit onder andere Colombia, Ecuador, de Caraïben en de Verenigde Staten kiezen ervoor om onder handen genomen te worden in Venezuela en daar meteen een paar dagen vakantie aan vast te plakken.

Miss Universe

Nu voor het tweede jaar op rij een Venezolaanse de Miss Universe verkiezing heeft gewonnen, ziet de medische sector in Venezuela een toename van het aantal toeristen dat komt om plastische chirurgie uit te laten voeren. Het schoonheidsideaal wat door Miss Universe wordt neergezet, lijkt mensen dus te stimuleren.

Ontkenning

Hoewel de winnares van 2009 ontkent onder het mes te zijn geweest, zijn plastisch chirurgen ervan overtuigd dat Fernandez zichzelf wel heeft laten verbouwen.

Zesde keer

Het is de zesde keer in de 59-jarige geschiedenis van de verkiezing dat een vrouw uit Venezuela de titel in de wacht weet te slepen. Het is de allereerste keer dat hetzelfde land twee keer op rij de titel op haar naam mag zetten.


Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.