Erfgoed Masaï digitaal behouden image
Wilfried

Erfgoed Masaï digitaal behouden

Je leven vastleggen in film: in Europa is het de normaalste zaak van de wereld om foto's en video's te maken van gedenkwaardige gebeurtenissen. In Afrika ligt dat echter anders.

De Masaï in Kenia hebben op eigen verzoek digitale camera's gekregen van de Verenigde Naties. De inheemse stam wil het dagelijkse leven vastleggen voor het nageslacht en hun intellectueel erfgoed beschermen.

Traditionele ceremonie

De overhandiging van de digitale camera, geluidsopname-apparatuur en een laptop gebeurde volgens traditioneel gebruik onder een acaciaboom in IL Ngwesi Laikipia. Ruim 200 leden van de stam waren aanwezig om te zien hoe Chief Kisio de apparatuur uit handen van de World Intellectual Property Organisation (WIPO) kreeg.

Training

De Masaï krijgen een training van het American Folklife Center en het Nationale Museum van Kenia, om te leren hoe zij foto's en geluidsopnames moeten maken.

Creative Heritage Project

Het videoproject is een pilot van het Creative Heritage Project, dat zich inzet om het intellectueel eigendom van inheemse volkeren wil beschermen. Als het succesvol wordt, zal de WIPO met andere inheemse bevolkingsgroepen kijken of het project navolging kan krijgen.

Bron: Oneworld.org
Foto: Chriswe.reisreporter.nl


Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.