Wadden op Werelderfgoedlijst image
Happynessie

Wadden op Werelderfgoedlijst

Voor prachtige natuur hoef je niet ver te zoeken. Sinds vrijdag is het officieel: de Waddenzee staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Daarmee komt de Waddenzee op gelijke voet te staan met de Grand Canyon in de Verenigde Staten en het Great Barrier Reef in Australië.

Natuurwaarde

Unesco meldt dat de Waddenzee zo'n grote natuurwaarde heeft voor de wereld dat deze bescherming verdient. Dit is voornamelijk omdat de Waddeneilanden onmisbare schakels zijn in de wereldwijde trekvogelroutes en ze zijn van levensbelang voor miljoenen vogels.

De lijst

Momenteel bestaat de Unesco Werelderfgoedlijst uit 878 gebieden, waarvan er 199 natuurgebieden betreffen en 25 een combinatie tussen natuur en cultuur zijn.

Dolomieten

Ook de Italiaanse Dolomieten zijn vrijdag toegevoegd aan de lijst.

Bezoekers

De Waddenzee deelt zijn plaats met de mooiste natuurgebieden ter wereld. Door deze erkenning is de verwachting dat de Waddeneilanden in de toekomst meer bezoekers zal trekken dan voorheen.

Nederland

Het is niet de eerste keer dat Nederland op de lijst wordt gezet. Het koude kikkerlandje komt tot nu toe zes keer op deze lijst voor, met Schokland, de Stelling van Amsterdam, de molens van kinderdijk, het Ir. D.F. Woudagemaal, de polder De Beemster en het Rietveld Schröderhuis in Utrecht.