Nederland vakantieland! image

Nederland vakantieland!

Wie denkt dat Nederland een saai vakantieland is, heeft het mis. Buitenlanders zien Nederland namelijk als een gastvrij land dat geschikt is voor een kort verblijf. Buitenlandse toeristen die in ons land waren, komen graag nog eens terug.

Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) heeft hier onderzoek naar gedaan onder vijfduizend buitenlanders die in de afgelopen drie jaar een vakantie in het buitenland hebben doorgebracht. In 2004 is al eens onderzoek gedaan naar het imago van Nederland onder buitenlandse toeristen. Uit vergelijking blijkt dat Engelsen en Duitsers positiever zijn gaan denken over Nederland als vakantieland. Belgen die ons land eerder bezochten, zijn nu minder tevreden over Nederland.

Tulpen, kaas en molens

Het merendeel van de ondervraagden is afkomstig uit Engeland, Duitsland, België, de Verenigde Staten en Frankrijk. Niet alleen vinden zij Nederland een gastvrij land, ze zien ons land ook nog steeds als het land van de tulpen, kaas en molens. Amerikanen vinden Nederland 'easy going' en alles wat zij willen zien, ligt in hun ogen op korte afstand. Wel vinden Amerikanen en Britten ons land duur. Duitsers en Belgen zien Nederland als een vakantieland voor het hele gezin. Belgen en Fransen hebben geen hoge pet op van de Nederlandse keuken, maar gelukkig komen de Fransen dan ook niet daarvoor, maar voor kunst en cultuur.

Slechte eigenschappen

Toeristen vinden ons land niet alleen gastvrij, vriendelijk en behulpzaam. Nederlanders hebben namelijk ook slechte eigenschappen. Zo vinden Duitsers het drugsgebruik en de Nederlandse vooroordelen een groot nadeel. Belgen vinden ons luidruchtig, arrogant, gierig en opdringerig. En Fransen vinden het vervelend dat wij hun taal niet kunnen spreken.