Meest afgelegen plek op aarde image
Meest afgelegen plek op aarde image Meest afgelegen plek op aarde image
Karsten

Meest afgelegen plek op aarde

De moeilijkst bereikbare plek op aarde ligt op de Tibetaanse hoogvlakte. Vanuit dit berggebied duurt het drie weken om naar de dichtstbijzijnde steden Lhasa of Korla te reizen. Het grootste gedeelte van die reis moet te voet worden afgelegd.

Dit hebben onderzoekers van het Europese Joint Research Centre onlangs gemeten. Met een computermodel berekenden zij voor elke stad op aarde hoelang het zou duren om naar de dichtstbijzijnde stad met minimaal vijftigduizend inwoners te reizen. Hierbij werd rekening gehouden met de aanwezigheid van spoorlijnen, rivieren, wegen en het soort ondergrond (woestijn, gebergte of tropisch regenwoud).

Betere bereikbaarheid
Naast het feit dat de Tibetaanse hoogvlakte het meest afgelegen gebied is, blijkt ook dat maar tien procent van alle gebieden ter wereld op meer dan 48 uur reistijd van de bewoonde wereld ligt. Lang niet alle gebieden die afgelegen lijken, zijn moeilijk te bereiken. In het Amazonegebied bijvoorbeeld kun je een stad vanaf de meeste plekken binnen twee dagen bereiken. De betere bereikbaarheid is een gevolg van het toenemende aantal wegen en het groeiende aantal rivieren in het regenwoud.


Foto door jorien.reisreporter.nl

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.