Pinnen in heel Europa image
Stijntehennepe

Pinnen in heel Europa

Een gezamenlijke Europese betaalmarkt moet een besparing van vijftig tot honderd miljard euro per jaar opleveren. Uit de muur konden we overal in Europa al geld opnemen, maar pinnen in een willekeurige kledingwinkel ging soms wat lastiger. In 2010 moet dat vanzelfsprekender worden. Deze week kwam het Europees Parlement met een richtlijn die geldtransacties per 2010 moet versimpelen voor alle 27 landen van de Europese Unie.

De internationale concurrentie op de Europese betaalmarkt is nu nog minimaal, met de nieuwe plannen komt er meer concurrentiestrijd. Nu kun je als Nederlander geen gebruik maken van de diensten van bijvoorbeeld een Italiaanse bank, straks is dit de normaalste zaak van de wereld. ‘Behalve tot meer gemak, moeten schaalvergroting en concurrentie leiden tot lagere prijzen voor betaaldiensten in de EU’, aldus Joost Mulder, beleidsmedewerker van PvdA-Europarlementariër Ieke van den Burg.

Voor winkeliers moet het ook makkelijker worden om een internationale pinservice aan te bieden. Nu zijn winkeliers gemiddeld 2,5 procent van de verkoopprijs kwijt aan transactiekosten bij betaling met een creditcard. In 2005 leverden provisies voor kaartbetalingen maar liefst 25 miljard euro op voor Europese banken en creditcardmaatschappijen.