Dorp Kerstman te koop image
Wilfried

Dorp Kerstman te koop

Of de kinderen dit jaar met kerst nog cadeautjes in hun sok of onder de boom vinden, is nog maar de vraag. De kredietcrisis heeft namelijk ook bij de goede man toegeslagen.

Net als de andere landen in Europa, lijdt ook Finland, het thuisland van de Kerstman, onder de kredietcrisis. Finse kranten melden nu dat het land zelfs het thuisdorp Joulupukin Pajakylä van de jovele goedheiligman in de verkoop gaat zetten.

Met de kerstman op de foto
Het themapark, dat in Lapland op de poolcirkel bij de stad Rovaniemi ligt, werd in 1998 geopend. Bezoekers kunnen op de foto gaan met de Kerstman en in de winkels zijn allerlei kerstspullen te koop. Alle post die in het dorp op de bus wordt gedaan, krijgt bovendien een stempel van de Kerstman.

Financiële problemen
Joulupukin Pajakylä is één van de grootste toeristische trekpleisters van Finland en kan rekenen op ongeveer een half miljoen bezoekers per jaar. Desalniettemin kampt het themadorp al sinds de opening met financiële problemen. Finland heeft zelf 32 procent belang in het park. Dit aandeel zal waarschijnlijk overgedragen worden aan Santa Holding, dat dan met 56 procent de grootste aandeelhouder wordt. Het bedrag van de transactie is niet bekend.

Foto door gosie.reisreporter.nl