Medaille voor backpacker image
Marieke1983

Medaille voor backpacker

De Nederlandse backpacker Paul de Waard ontving deze week een onderscheiding voor bewezen moed. In 2007 raakte hij zwaargewond toen hij in Melbourne een vrouw te hulp schoot die op straat mishandeld werd.

In juni 2007 raakte De Waard bij toeval betrokken bij het incident, waarbij een oud-lid van de Hell’s Angels de 24-jarige Kaera Douglas zwaar mishandelde in het centrum van Melbourne. De vrouw was bevriend met een stripper die de dader even daarvoor in een club had geslagen en aan haar haren naar buiten had gesleept.

Duur betaald
De Nederlander uit Middelburg en twee anderen schoten de vrouw te hulp, maar werden door de aanvaller beschoten. De 43-jarige advocaat Brendan Keilar kwam hierbij om het leven en Paul de Waard belandde tien dagen op de intensive care. De mishandelde vrouw werd ook geraakt en verloor een nier.

Afloop
Voorbijgangster Brenda Aquina zette na de schietpartij een achtervolging in, waarna de politie de schutter kon oppakken. De 31-jarige dader is inmiddels veroordeeld tot levenslang, waarvan hij minstens 35 jaar moet uitzitten.

Moed
Aan Paul de Waard, Brendan Keilar en Brenda Aquina werd deze week de Bravery Medal toegekend, de op twee na hoogste onderscheiding die Australië kent. Het moedige tweetal heeft vooralsnog elk verzoek om een interview naar aanleiding van de onderscheidingen geweigerd.