Zeldzame neushoorn gespot image
Stijntehennepe

Zeldzame neushoorn gespot

De zeldzame Sumatraanse neushoorn is vastgelegd met een ‘videocamera-trap’, door het Wereld Natuur Fonds en het Sabah Wildlife Department in Maleisië. Op Borneo is het de onderzoekers gelukt de haast ongrijpbare neushoorns te filmen, zodat het gedrag van het dier in het wild kan worden bestudeerd.

Op de twee minuten durende video is te zien hoe de neushoorn eet, naar de camera loopt en hem besnuffeld. Sumatraanse neushoorns leven zo teruggetrokken, dat ze vorig jaar pas voor het eerst op foto werden vastgelegd. In de dichte jungle van Sabah worden ze zelden gezien. De kans dat je een van de schuwe dieren spot is klein, maar ook elkaar zien ze slechts bij wijze van uitzondering.

Stephen Hogg, de ontwikkelaar van de camera-trap, had na een pilottest al meteen beet. ‘De foto’s en videobeelden zullen worden gebruikt om de toestand van de neushoorns in het wild te bepalen’, zegt Raymond Alfred, projectmanager bij de Asian Rhino and Elephant Action Strategy van het WNF. ‘Maar we moeten ons wel realiseren dat deze neushoorns in de komende tien jaar kunnen uitsterven als hun habitat voortdurend wordt verstoord en er geen enkele vorm van handhaving is.’

Buiten Sabeh zijn er op Borneo al twintig jaar geen tekens meer van deze neushoorn vernomen en wetenschappers vrezen dat de soort is uitgestorven op de rest van het eiland. De voornaamste bedreigingen van de Samutaanse neushoorn zijn stropers, mensen die onrechtmatig neushoornhabitats betreden en het feit dat de dieren maar heel weinig paren, waardoor de voortplanting wordt belemmerd.